Gyerekzsúrok A-tól Z-ig

Az asztal körül tud a legjobban összejönni a társaság, legyen szó kisebbek zsúrjáról, vagy nagyobbak összejöveteléről – az ember már csak ilyen. A sorozatunkban felölelt zsúrok kedvenc ételei, bármikor bedobható ötletek következnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 04. szabo.daniel

Az asztal körül tud a legjobban összejönni a társaság, legyen szó kisebbek zsúrjáról, vagy nagyobbak összejöveteléről – az ember már csak ilyen. A sorozatunkban felölelt zsúrok kedvenc ételei, bármikor bedobható ötletek következnek.


Ha az otthonunkba engedünk egy zsúrt, legyünk olyan igényesek, hogy ne adjuk alább egy remek vendégségnél, melynek fő alapja ugyebár az étel maga. A dietetikusok komolyan megfogadandó tanácsa, hogy minél színesebb egy tál étel, annak annál magasabb a tápértéke, és annál gazdagabb vitaminokban. Ezt nem is olyan nehéz ám kivitelezni, íme néhány praktikus és ételfesték-mentes ötlet.

Színes kenyérkék – minden korosztálynak

Különböző kencéket csinálunk és ezzel kenjük meg a lehetőleg kisebb átmérőjű péksüteményt, pl. bagettszeleteket. Ha boltira van csak időnk, vegyünk egy körözöttet, egy májkrémet és egy zöldfűszeres vajkrémet, így biztosítottunk pár alapszínt, ehhez már csak apróra vágott zöldségkockák kellenek, amikkel meghintjük a szeletkéket. Ha van időnk (nem kell sok!), lapozzuk fel a Családhálón megjelent recepteket.

Minivirsli – kicsik kedvence

Vegyünk pár csomag koktélvirslit, és vagy lapkasajtot, vagy sima trappistát, amit vékony csíkokra vágunk. A csíkok legyenek kicsit keskenyebbek a virslinél. A virsliket egy csepp mustárral/kechuppal/majonézzel ízesítjük, becsavarjuk a sajtba, és átszúrjuk egy-egy fogpiszkálóval. Minél több ilyen van egy nagy tálon, annál vidámabb látvány.

Apró falatkák – a sietős falatozóknak

A minivirslihez hasonlóan falatkákat gyártunk és fogpiszkálóval szúrjuk át. A következő ízkombinációk a nyerők: kocka alma, kocka sajttal; kocka füstölt sajt, kocka körtével, lehelletnyi baconszalonnával; teavajas kenyérkocka szőlőszemmel; pirítóskocka füstölt hallal és jégsalátakockával. Meg amiket csak szeretünk, lényeg a tálalás!

Salátamánia – ne tévesszen meg a név!

Akár fiúbuliban is bevethető egy-egy húsosabb változat. A saláta (jelen értelmezésben: ételkeverék) azért praktikus, mert egyszer kell csak összerakni, és némi szárazanyaggal (kenyérfélék) igen kiadós ennivaló. Pár bevált recept: tonhalsalátához keverjünk össze kifőtt tésztát, konzervnyi tonhallal (darabos is tökéletes, de a levét kicsit csepegtessük le), egy konzervnyi kukoricával és ízlés szerint majonézzel, kínáljunk mellé pirítóst, kiflikarikákat. Ál-Cézár salátához kockázzunk fel csirkemellet és süssük ki sóval és fokhagymával, majd ha kihűlt, keverjük össze (szaftostul) pirítóskockákkal, főtt tojás darabokkal és egy fej apróra vágott jégsalátátval. Babasalátához (amit gyerek ott még nem hagyott!) kockázzunk fel egy kis rúd (250 grammos) párizsit és pirítsuk le sima teflonserpenyőben, kis olajon. Keverjünk hozzá mozarelladarabokat és egy fej apróra vágott jégsalátát, adjunk mellé puha kenyeret. Mozarella helyett még finomabb a kockára vágott és lepirított, lehetőleg füstölt gomolya.

Mártogatósok

A leglátványosabb zöldségtálalási módszer, ha szép, hosszú csíkokra vágjuk őket (paprika, karalábé, répa stb.), és mellé pl. tejfölös túrót tálalunk. A tejfölt egyszerűen összekeverjük ugyanannyi túróval, és egy kedvenc fűszerrel, pl. metélőhagymával és kis sóval, a színes zöldségeket pedig vagy együtt egy hatalmas halomban, vagy színek-fajták szerint válogatva kis kínálókban körérendezzük. Ha nincs kedvünk a zöldségekhez, nyugodtan tálalhatjuk chipshez is.