Gyermekként kell nyelvet tanulni

Minél fiatalabb korban kell elkezdeni a nyelvtanulást, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk később folyékonyan beszéljen egy idegen nyelven. Ez derül ki egy amerikai kutatásból, amit 700 ezer (!) nyelvtanuló bevonásával készítettek - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. június 27. csalad.hu

Nem felesleges kínzás, vagy terhelés a kisiskolás, vagy nagycsoportos gyermekkel rendszeresen idegen nyelvet tanulni – ez derül ki a Massachusetts Institute of Technology és a Boston College közös kutatásából, amit világszerte 700 ezer nyelvoktatásra járó ember bevonásával készítettek. A brit Telegraph című lap beszámolója szerint az eredményekből az derül ki, hogy a kritikus időpont a fiatal 18. életéve, ami után már – a többség számára – sokkal nehezebb egy új nyelvvel megismerkedni, mint ha a munkát pár évvel korábban megkezdte volna. A felmérés készítőit meglepte ez a viszonylag késői időpont, a korábbi kutatásokból ugyanis úgy tűnt, jóval korábban bele kell fogni a tanulásba, ha valaki folyékonyan szeretne később beszélni egy számára korábban nem ismert nyelven.

Joshua Hartshorne, a Boston College professzora, a kutatás vezetője a lapnak azt nyilatkozta, „nem tapasztalható nagy különbség a későbbi eredmény szempontjából azok között, akik születésük után, illetve akik 10 esztendősen kezdenek nyelvet tanulni. Ez utóbbi kort mégis vízválasztónak tekinthetjük”. Úgy találták ugyanis, hogy aki már ilyen fiatalon elkezdi a tanulást, annak van esélye, hogy szinte anyanyelvi szinten sajátítsa el a nyelvet. Ehhez nem kell napi több órán keresztül szavakat magoltatni egy hatéves óvodással, aki inkább a kertben focizna, érdemes viszont minél több lehetőséget adni számára, hogy találkozzon az idegen nyelvvel a hétköznapokban is.

A cikk itt folytatódik.