Gyermekünk jövőjéért a logikus, algoritmikus gondolkodás fejlesztésével

A jövő tudománya egy táborban, avagy gyere, csináljunk robotot, tanuljunk programozni, hozzunk létre saját vállalkozást!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2018. június 14. Felelős Szülők Iskolája

Számtalan kutatás és felmérés igazolja, hogy a felnövekvő generációnak, gyermekeinknek a jövő munkaerőpiacán már nem a lexikális tudásra lesz legnagyobb szüksége, hanem sokkal inkább olyan készségekre, kompetenciákra, mint az infokommunikációs technológiai készségek, a magas fokú együttműködés, alkalmazkodókészség, az interperszonális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, illetve a komplex rendszerekben való gondolkodás, problémamegoldás. Szülőként sokat tehetünk gyermekünk jövőjéért, ha az évek során tudatosan olyan képzéseket, tanfolyamokat, táborokat választunk számára, ahol a szerzett élmények és játékos foglalkozások mellett ezeken a területeken is fejlődik. Ezáltal megszerezheti mindazt a tudást, illetve olyan készségekre tehet szert, amelyekre egy hagyományos tantermi óra keretein belül nincs lehetőség.

„Az nagyon fontos és alapvető dolog, hogy a gyerekeket a jövőre kell készíteni és ez azt jelenti, hogy bizonyos online területeket, applikációkat, játékokat nem lehet kiiktatni az életükből. Nagyon sok szülő attól érzi magát felelősnek, hogy letiltja a gyermekeit ezekről. Azonban egy szülő akkor tud felelős szülő lenni, ha olyan tartalmakat, lehetőségeket, képzéseket keres, amelyek szűrtek és minőségiek, ezeken keresztül pedig a gyerek fantáziája, kreativitása működtetve van.” – mondja Polus Enikő, mentálhigiénés szakember.

„A 21. századi diákok otthonosan mozognak a digitális terekben, de az észveszejtően gyors technikai fejlődéssel a klasszikus pedagógia eszközei látszólag már nem mindig tudnak lépést tartani, sőt … A gyerekek már oly mértékben fogyasztják az online teret, játékokat, hogy szülőként ehhez nehéz hozzátenni, követni, ehhez már szaktudás kell. Ezért érdemes olyan táborba küldeni a gyerekünket, ahol pedagógusok, szakértők, képzett animátorok közreműködésével megtanulja használni és kihasználni a gépezés előnyeit, tanul programozni, robotokat készíteni. Erre jó lehetőséget kínálnak a Logiscool digitális élménytáborai, amelyek országszerte elérhetően, professzionálisan és különféle tematikákkal oktatják a „kütyüzést”, legyen szó a Minecraftról, videóvágásról, programozásról vagy éppen vállalkozás alapításáról, mindezek mellett persze minden nap van szabadidő, strand és szabad játék is.” – nyilatkozta Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

A Logiscoolnál az elmúlt években már 13 000 diákot oktatattak élményalapú programozásra magas szintű szakmai felkészültséggel. Missziójuk, hogy a digitális írástudás, a kreatív problémamegoldás elsajátítása minél több gyerek számára elérhető legyen. Az idei évben egy nagyvállalat támogatásának köszönhetően a Bizniscool táborba – ahol a gyerekek vállalkozói alapismereteket szereznek a saját csokigyáruk működtetésével – országszerte 150 hely ingyenesen elérhető a három- vagy többgyermekes családban élő 8-12 éves gyerekek számára. Az érdeklődő szülők a helyi Logiscool iskolavezetőknél tudnak jelentkezni.

Emellett júniustól augusztusig országosan 40 helyszínen szerveznek táborokat, 7-18 éves kor közötti gyermekek számára, amelyek legtöbbjéhez különleges előképzettség sem szükséges. A weboldalukon található táborkereső segítségével pedig életkor, helyszín, időpont és tábortípus alapján böngészhetünk.

„Az egyik legfontosabb, hogy megtanítjuk a gyerekeket a logikus, algoritmikus gondolkodásra. Ugyan nem lesz mindenkiből programozó, de nálunk olyan készségeket szereznek meg, amelyek nagyon sok jövőbeli munkaerőpiaci helyzetre is megoldást kínálnak nekik. A cél, hogy logikusan gondolkodó gyerekeket neveljünk, hiszen ez a jövő tudása. Aki tudatos és felelős szülő, ezt felismeri, ezért küldi hozzánk a gyermekét. Korábban az idegen nyelv tanulása és elsajátítása járt hasonló cipőben, amelynek az alapjait szintén gyerekkorban, játékosan, sokkal könnyebb lefektetni, ugyanígy vagyunk mi a programozással, a logikus, algoritmikus gondolkozással.” – mondja dr. Breuer Anita, a Logiscool alapító ügyvezetője.

„Emellett a sikerélmény az, amit a gyereknek adunk már az első perctől. A megismerkedéstől kezdve pedig lesz minden gyereknek egy saját számítógépes játéka, amit ő csinál. Valami, amit saját maga alkot és működik. Végezetül egy virtuálisan kézzel fogható játékot visz el Tőlünk.” – tette hozzá a Logiscool alapítója.

A Logiscool nyári táboraiba korlátozott számban még vannak szabad helyek, ha nem szeretnétek lemaradni, akkor az alábbi oldalon tudtok tájékozódni, érdeklődni, jelentkezni.