A gyorsan növő növények megfojthatják az egész kertet

A kúszónövények például jól néznek ki, amíg oda és addig kúsznak, ahová és ameddig ültetéskor elképzeltük. Szóval, ha úgy döntesz, ilyet szeretnél, mindenképp gondolkozz előre: van, amelyik akár a tetőt is lebonthatja, de cserébe legalább kiirthatatlan is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mérgező növények
2017. május 15. divany.hu

A kertjében mindenki szeretne mutatós, gyorsan növő növényeket telepíteni, hiszen a cél az, hogy olyan pihenőterületet hozzon létre, amilyet megálmodott. De ha nem elég körültekintő, könnyen azt veheti észre, hogy a szépséges növényei sebesen terjedő, minden mást maguk alá gyűrő szörnyekké változtak.

A kúszó rettenet

A legtöbb esetben az erősen terjedő növények a kúszónövények. Legalábbis a trombitafolyondár, de ez a Campsis fajok esetében is teljesen helytálló megállapítás. Gyönyörű növény, aminek nagy előnye, hogy valóban igen gyorsan terjed – és a hátránya is ez. Mivel egyetlen év alatt méterekre kúszik, így a karbantartása, ha formát is szeretne neki adni, nem kifejezetten egyszerű feladat.

Azt sok helyen leírják a trombitafolyondárral kapcsolatosan, hogy a házfalak mellé csak jól átgondolva ültessük. Bár valóban látványos zöld leveleivel, és a hajtások végén fürtökben nyíló piros, vagy sárga, trombitaszerű virágaival, de megállíthatatlan. Ha nem figyel rá kellőképpen, akkor felkúszik a tetőre, befurakodik a cserepek alá és szétnyomja őket, beázással fenyegetve a házat. Az agresszív terjedés azonban nem csak felfelé valósul meg. Sarjai a kertben szinte mindenhol felbukkannak, ezzel tönkretéve a gyepet. De ha nem veszi észre őket idejében, akkor a cserjéket is megfojthatják, így valóban gondolja át az ültetését.

 

 

A megállíthatatlan fű

Ez elsőre egészen jól hangzik, de sajnos nem a puha, kellemes tapintású gyepről van szó. A bambusz – mely szintén fűféle – egy elképesztően jól alkalmazkodó növény. Mára a világon szinte mindenhol elterjedt, és előnyös tulajdonságai miatt előszeretettel ültetik is. Egyébként remek energianövény is, hiszen egyes fajai akár 1-2 év alatt is akkorára nőnek, hogy azokat kivágva remek fűtő- és építőanyaghoz lehet jutni.

A kertekben a sövénynek ültetett bambusz a jellemző, ami nemcsak gyorsan elzárja a kíváncsi pillantások elől a kertet, de kifejezetten látványos is. Hátránya, hogy tarackol, vagyis megállíthatatlanul terjed a gyökérzete, és minduntalan sarjak ütik fel a fejüket mindenhol. A bambusz ráadásul nagyon szívós növény, nem állítja meg sem a beton, sem a járólap. Ha ültetni szeretne, akkor érdemes kb. 1,5 méter mélyen fémlapokkal körülbástyázni a gyökérzetét, mivel ezeken nem tud keresztülnőni.

 

A cikket itt tudod végigolvasni.