Gyurta: Édesanyámra gondoltam az utolsó métereken! + videók

Világcsúccsal olimpiai aranyat szerző úszónk kétszáz mellen hihetetlen időeredménnyel ért célba. A futam után néhány másodperccel pedig úgy nyilatkozott, rettenetesen elfáradt az utolsó ötven méterre, de mikor édesanyjára gondolt, képes volt erőt meríteni és újítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 01. bencze.aron

Világcsúccsal olimpiai aranyat szerző úszónk kétszáz mellen hihetetlen időeredménnyel ért célba. A futam után néhány másodperccel pedig úgy nyilatkozott, rettenetesen elfáradt az utolsó ötven méterre, de mikor édesanyjára gondolt, képes volt erőt meríteni és újítani.


Már korábbi cikkünkben is foglalkoztunk azzal, mennyire fontos olimpikonjaink számára a családi támogatás és a háttér. Gyurta Dániel esetében sincsen ez másképp. London olimpiai bajnoka alig néhány másodperccel győzelme után arról nyilatkozott, mennyit segített a családja.

„Ez volt életem legjobb úszása – ismerte el elsőként, majd így folytatta: nehéz ilyenkor bármit is mondani. Az utolsó tíz méter roppant nehéz volt, éreztem, hogy jönnek rám a többiek, de ekkor a családomra és az édesanyámra gondoltam, ami pluszerőt adott. Szerintem emiatt sikerült nyernem.

Gyurta elmondása szerint még nem tudta még feldolgozni ezt az érzést. Mint folytatta, nehéz verseny volt, tudta, hogy semmit sem adnak könnyen. Elképesztő, hogy sikerült – fűzte hozzá. Az olimpiai győzelem után sem változok meg, ez szerintem a felkészülésem, a teljesítményem és a családom elismerése – válaszolt a közszolgálati televízió kérdésére. Kitért arra is, hogy egy olimpiai bajnok attól is az, ha ugyanolyan szerény és alázatos marad, mint azelőtt. Ez a két perc, nem hiszem, hogy sokat változtat az életemen, de a vitrinem jobban tele lesz. Végig láttam, hogy hol vannak a többiek, megleptek egy kicsit, de a végén sikerült a maradék erőmet is mozgósítani. Boldog vagyok – zárta gondolatait.

Külön öröm, hogy szerda este immár a valódi magyar himnuszt hallgathattuk Londonban. Hatott a MOB kérése. Emlékezetes, Szilágyi Áron győzelmét követően egy felismerhetetlen himnusz-utánzatot sikerült leadniuk a rendezőknek.

A magyar mellúszó csodagyerekként kezdte, az athéni olimpián 15 évesen szerzett meglepetés ezüstöt. Azután kisebb hullámvölgybe került, nem jöttek az eredmények, a 2005-ös vb-t kihagyta, a 2006-os Eb-n csak 11. lett 200 mellen. 2007 óta viszont minden világversenyen döntőt úszott. Ugyan 2008-ban a pekingi olimpián és az Eb-n is csak az ötödik hely jött össze neki, de 2009 már fordulópontot jelentett, ha csak egy századdal is, de nyert a világbajnokságon. 2010 már az övé volt, Budapesten Európa-bajnoki csúccsal nyerte a 200-at.

 

A világcsúccsal született magyar aranyérmek:

1948   Takács Károly  sportlövészet, ötalakos gyorspisztoly  580 kör
1952   Csermák József atlétika, kalapácsvetés               60,34 m
1952   Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Szőke Katalin    úszás, 4×100 m gyors                 4:24.40 p
1964   Hammerl László sportlövészet, kisöbű  sportpuska fekvő                     597 kör        
1972   Földi Imre     súlyemelés, légsúly                   377,5 kg
1976   Németh Miklós  atlétika, gerelyhajítás               94,58 m
1980   Varga Károly   sportlövészet, kisöbű sportpuska fekvő                     599 kör          
1988   Darnyi Tamás   úszás, 200 m vegyes                  2:00.17 p
1988   Darnyi Tamás   úszás, 400 m vegyes                  4:14.75 p
2012   Gyurta Dániel   úszás, 200 m mell                   2:07.28 p