Családháló

Kezdőoldal Színek Ha drágul az arany, kevesebb lánycsecsemő éli meg az egy hónapot

Ha drágul az arany, kevesebb lánycsecsemő éli meg az egy hónapot

Indiában összefüggés van az arany árának emelkedése és a lánygyermekek halálozási rátája között.

Origo,

Ha drágul az arany, akkor kevesebb lánycsecsemő éli meg életének első hónapját Indiában – ez a központi állítása annak a friss, The Price of Gold: Dowry and Death in India (Az arany ára: hozomány és halál Indiában) című tanulmánynak, amelynek szerzői szerint a nemesfém ára és a lánygyermekekről való gondoskodási hajlandóság között ellentétes előjelű összefüggés van.

Hozományvadászok helyett hozományadók

A házassági hozománynak nagy jelentősége van a világ számos kultúrájában, így a hindu tradíciókban is. A történelmi adatok szerint már i.sz. 200 körül létező gyakorlat volt a hozomány intézményén belül az, hogy a lánygyermekekhez a szülők jelentős anyagi forrásokat is adtak a vőlegénynek, illetve családjának.

De hogy jön ehhez az arany?

A tanulmány szerzői nagy adatsorokat elemeztek. Először az 1972 és 2005 közötti aranyár adatokat rendelték hozzá a havi születési kohorszadatokhoz. Mintegy 100 ezer születési és halálozási adatot értékeltek ki.

Úgy találták, hogy azokban a hónapokban, amikor az aranyár emelkedett, az újszülött lányok egy hónapos kort meghaladó túlélési esélyei lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a fiúké.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Potápi: ahol óvodákat fejlesztenek, ott a jövőt építik

Aki magyar óvodába íratja be a gyerekeit, nagy valószínűséggel magyar iskolát is választ majd nekik, és az oda járó fiatalok...

Close