Ha már úgyis ott volt: lediplomázott az egyetemi takarító

Kitüntetéssel végezte el az egyetemet egy 52 éves férfi, aki eredetileg takarítóként jutott be az egyetemre. A teljesítménye elismerést érdemel: először angolul is meg kellett tanulnia.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 18. bencze.aron

Kitüntetéssel végezte el az egyetemet egy 52 éves férfi, aki eredetileg takarítóként jutott be az egyetemre. A teljesítménye elismerést érdemel: először angolul is meg kellett tanulnia.


12 év megfeszített munka után végre a kezébe vehette a diplomáját az 52 éves, montenegrói származású Gac Filipaj, aki 1992-ben, a balkáni háború idején hagyta el az egykori jugoszláv államot, hogy Amerikában próbáljon új életet kezdeni. Nagybátyja már New Yorkban élt, ő vette pártfogásába az akkor ifjú férfit, Filipaj pedig egy étteremben kezdett dolgozni, hogy összeszedje a megélhetéshez szükséges pénzt.

Tanulásról azonban nem is álmodhatott volna az amerikai tandíjak miatt, egészen addig, amíg 12 évvel ezelőtt munkát nem kapott a Columbiai Egyetemen, mint takarító. A főállású foglalkozásnak köszönhetően így megnyílt előtte a lehetőségek kapuja is, az alkalmazottaknak ugyanis az egyetem tandíjmentességet biztosít.

Útja azonban még így sem volt akadálytalan. Amikor megérkezett a tengerentúlra, szinte egyáltalán nem beszélt angolul, márpedig így a munkakeresés meglehetősen nehéznek bizonyult. Mire azonban 8 évvel később eljutott az egyetemig, már nem okozott neki problémát a tananyag megértése. A takarítást rendszerint éjszakai műszakban végezte, a nappalt pedig ugyanazok a falak között töltötte, csak akkor diákként.

Végül most, 52 évesen talárt ölthetett és átvehette a méltán megérdemelt oklevelet, sőt, szorgalmának köszönhetően végül kitüntetéssel fejezte be az iskolát. Az ünnepélyes ceremóniát követően elmondta, hogy sokszor szó szerint egy szemhunyásnyit sem aludt, főként a vizsgaidőszakokban, vagy amikor határidőre kellett egy-egy házidolgozatot beadnia.

Nagy szerencse, hogy a munkám miatt tandíjmentességet kaptam, különben nem tudom, hogyan lettem volna képes befejezni az iskolát” – ismerte be a férfi, aki így a keresete egy részét mind a mai napig haza tudja küldeni Montenegróban élő családjának. Aztán elárulta, hogy még a héten visszatér a munkájához, és reméli, hogy továbbra is koptathatja az intézmény padjait. “Szeretnék itt maradni dolgozni, bár valami jobb beosztásban, és újabb tanulmányokat kezdeni ezen az egyetemen. Ha ez nem lehetséges, akkor megnézem, mit tehetek” – árulta el a következő célját.