Ha váratlan vendégek lepik el a házat

Receptek és praktikák anyukáknak, akiket hirtelen szembesít valamely csemetéje azzal, hogy áthívta pár barátját öt perc múlvára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 24. szabo.daniel

Receptek és praktikák anyukáknak, akiket hirtelen szembesít valamely csemetéje azzal, hogy áthívta pár barátját öt perc múlvára.


Akármilyen feszes rendet alakít ki az ember otthon, bármilyen szabályokat fektet is le, azok előbb-utóbb áthágásra kerülnek. Ennek ékes példája, amikor hazatoppanunk, és a lakásban a sztenderd lakólétszámot meghaladó fiatal csühög, akik perceken belül éhesek is lesznek. Miután mi egész nap dolgoztunk, és reméltük, hogy eltussolhatjuk a vacsorát egy rántottával, alapvetően kétféleképp reagálhatunk: 1. kiborulunk és eltávolítjuk a nem rokon egyedeket, 2. szuperanyává válva előkapjuk az alábbi trükkök egyikét.

1. trükk: ripsz-ropsz lepény

Ez esetben a hűtő ideális, hét eleji hűtő, mely tartalmaz a hét végi „volt időm boltba menni” –kategóriás dolgokból néhányat: tojást, sajtot, tejfölt. Ezek után már csak bármilyen gumós zöldséget kell durvára lereszelnünk (krumpli, répa, karalábé, édesburgonya stb. – akár vegyesen is, de jól megy bele a cukkini és az uborka is!), két nagy krumplinyi mennyiséget összekevernünk egy tojással és két púpos evőkanál liszttel (ízlés szerint sózva), és máris süthetőek palacsinta (vagy „tócsni”) módjára a kanálnyi forró olajban a kis lepénykék. Kevés zöldségből is nagy adag lesz, ráadásul tápláló és meleg, tejföllel és reszelt sajttal tálalva pedig kifejezetten komplett vacsora érzetét kelti. Elkészítési idő: nagyjából mire mindenki kezet mos és megterít. Esetleg még a sajtreszelésben is segíthetnek.

2. trükk: a kamra félkész csodái felturbózva

A ropi, a chips, a grissini, a popcorn egyaránt alkalmasak arra, hogy lefoglaljuk vele a vendégek rágóizmait. Négy percre. Ha viszont ezek mellé kínálunk valamit, amivel kombinálhatóak, rögtön megnégy- vagy ötszöröztük a rágcsaidőt. A lehetséges kombók a különféle mártogatósok. Pár fantasztikusan egyszerű ezek közül: keverjünk össze 1:1 arányban kechupot és majonézt, és küldjük meg borssal. Kamasz fiúk lelkesedni fognak érte, férfiasan csípős, de azért ér beletunkolni a „gyerekes” chipset. Vagy: keverjünk össze tejfölt, túrót, sót, és ha van, válasszunk egy hozzá illő zöldfűszert (pl. metélőhagyma). Ez nemcsak a fenti száraz rágcsákat dobja fel, hanem a frissen felhasogatott zöldségcsíkokat is (lánybuliztatók figyelmébe). De megteszi a hűtőben talált bármilyen sajt-vagy vajkrém, ha mennyiségileg nem jövünk ki, nyugodtan keverjünk bele majonézt és tejfölt.

3. trükk: amikor tényleg nincs otthon semmi

Van az a háztartási állapot, ami leginkább a „tatárjárás” szóval jellemezhető, amikor nemhogy szendvicsre, de konkrétan rendes kenyérre sem futja. Ha találunk otthon némi száraz kenyeret, kockázzuk fel, egy tálban keverjük össze Vegetával (ennek hiányában sóval, borssal, paprikával), majd locsoljunk rá olajat, hogy minden kenyérkocka szívhasson magába keveset (ne tocsogjon), és a műveletsor elején forrósodni feltett, lehetőleg teflonlábasban forgassuk át addig, míg meg nem pirulnak a kockák. A legzseniálisabb házi ropogtatnivalók egyike. Garantáltan elfogy, tehát „tálalás” után azonnal rendeljük meg a pizzát…