Hallgass a kávéscsészédre, avagy negyven gyakorlati ötlet a nagyböjtre szülők számára

Készülj fel, tervezz, hogy gyümölcsöző legyen a nagyböjti időszak! – tanácsolja az Aleteia nemzetközi katolikus portál szerzője, Emily Jaminet író, rádiós személyiség, feleség és hét gyermek édesanyja. Segítségül kreatív és praktikus ötleteket gyűjtött össze a szülők számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. február 21. Magyar Kurír

Ezek az ötletek inspirációul szolgálnak ahhoz, hogy a szülők felkészülhessenek, hogyan tudják minél mélyebben megélni a nagyböjti időszakot. A negyven ötlet közül lehet csak egyet választani, de akár többet is… (Néhány ötletet kiegészítettünk, illetve módosítottunk a magyarországi lehetőségekhez igazítva – a szerk.)

1. Engedd, hogy az Eucharisztia megerősítsen! Gondold át, hogy vasárnapon kívül mikor tudnál hetente még egy nap szentmisén részt venni. Talán elmehetsz a közeli katolikus iskola szentmiséjére vagy szombat reggel a templomodba.

2. Menj el gyónni! Jelölj ki a naptáradban egy konkrét időpontot, amikor megkapod Isten gyógyító irgalmát és megbocsátását. Új kegyelmeket nyersz e szentség által, melyek segítenek a hivatásodban. Nézz utána, hogy a környékeden lévő plébániákon mikor van külön nagyböjti gyóntatás.

3. Olvasd a napi olvasmányokat! Kezdd a napot a kijelölt szentírási részek elolvasásával, így egyesülve az Anyaszentegyházzal. A Katolikus.hu oldalon online is eléred az igenaptárt. Az Evangelium365.hu oldalon kérheted, hogy mindennap e-mailben elküldjék az evangéliumot, valamint egy rövid elmélkedést, sőt ezt mobilalkalmazásként is letöltheted.

4. Hallgass a kávéscsészédre! Szerezz be egy új bögrét, amin egy fohász vagy egy spirituális szimbólum látható, amin elmélkedhetsz, és emlékeztet, hogy elmondd a reggeli imádat.

5. Írj imaszándékokat a naptáradba! Szedd össze azon barátaid, családtagjaid és ismerőseid nevét, akikért különösen is szeretnél imádkozni, és minden naphoz írj be valakit. Sokkal könnyebb felajánlani a lemondásaidat, elhatározásaidat és imáidat, ha egy konkrét személyért teszed.

6. Üljétek körbe a családi asztalt! Ahelyett, hogy munkába menet veszel valamit reggelire, vagy ételt rendelsz, törekedj arra, hogy otthon főzz a családod számára. Megújult szeretettel készítsd el az ételeket, felajánlva ezt a „szolgálatot” azért, hogy együtt legyen a család az étkezések alkalmával.

7. Kapcsold ki az elektronikus eszközöket! Tegyél azért, hogy legyenek képernyőmentes időszakok, amelyek lehetnek órák, napok vagy akár hetek is. Szervezd meg, hogy egy időre a családban mindenki letegye a mobiltelefonját és minden más elektronikus eszközt, és töltsétek együtt ezt az időt. Jó, ha hetente legalább háromszor megteszitek ezt, például a családi étkezések alkalmával.

8. Imádkozz mindennap a házastársaddal! Csak néhány percre álljatok meg esténként, hogy együtt elmondjatok egy imát. Ez lehet egy tized rózsafüzér vagy spontán ima is, az imaszándékokat pedig felváltva határozzátok meg. Lehet, hogy először kicsit kényelmetlenül érzed majd magad, de engedd, hogy kialakuljon ez a szép új szokás. Az, hogy negyven napon át együtt imádkoztok, változásokat hozhat a kapcsolatotokban.

9. Csinálj rendet! Tűzd ki célként, hogy tisztán tartod a lakást nagyböjt alatt. Fordíts egy kis időt arra, hogy rendezett legyen a környezeted. Kérd meg a gyerekeket is, hogy segítsenek, lehetőleg panaszkodás, ellenkezés nélkül. Ha jobb őrzői vagyunk a tulajdonunkban lévő dolgoknak, jobban is értékeljük mindazt az áldást, amit kaptunk.

10. Elég a tétlenségből! Különösen figyelj arra, mivel töltöd az idődet. „Szemmel tartja háza népének munkáját, a tétlen lustaság nem kenyere” (Péld 31,27). Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy „leeresszünk” a nap végén, de vigyázzunk, hogy ez ne „kijelentkezés” legyen a családból vagy kibújás a feladatok alól.

A bejegyzés folytatásához kattints.