HANGold össze a családod! 5 ok, amiért a koncertbérlet szuperhatékony családösszetartó módszer

Kiürülni látszik az otthoni légkör, vagy épp az utolsó cseppek kerülnek a pohárba? A hétköznapok mókuskereke testben és lélekben is elsodor egymástól szülőt és gyerkőcöt? Ha nehéz összehangolni a napjaitokat, kevés az együtt töltött minőségi idő, és valahogy a rendszeresség is csetlik-botlik, mutatunk egy biztos módszert, ami segít egymásra hangolódni, és nemcsak ritmust, de közös értéket és élményt is ad a legfontosabb csapatnak: a családodnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
  1. A zene segít egymást is meghallani

A hangverseny sokféle hangból összeálló harmonikus teljesség, épp, mint egy bensőséges család! A közösen megélt zene segít a családtagoknak jelen lenni és egymásra hangolódni. Ez akkor is így van, ha a kicsik még a Boci-boci tarkánál, a nagyobbak a hörgős metálnál, apa-anya pedig az autórádióból vég nélkül ömlő számoknál tartanak éppen. A klasszikus zene rögtön kevésbé tűnik ijesztőnek, ha azt mondjuk: ezek a harmóniák azok, amik mindenkiben ott élnek, és melyeket mindenki élvezni tud attól függetlenül, hogy a saját ízlése milyen utakra indítja. Egy koncert olyan „hely”, ahová az egész család megérkezhet, akár zeneértő, akár műkedvelő laikus – és olyan élmény, melyről sokáig lehet még beszélgetni is. Egy szimfónia a szülőket kikapcsolja, a kamaszokban kérdéseket, intenzív érzelmek hadát vagy más kulturális (mondjuk filmzenékkel vagy könnyűzenével kapcsolatos élményeket) idéz fel, a kicsiket pedig lenyűgözi a hangszerek sokasága és változatossága (a karmester „varázspálcájáról” nem is beszélve).

  1. A zene a nevelés titkosügynöke

Tudományosan bizonyított tény, hogy a zenei nevelésnek és a zenetanulásnak számtalan fejlesztő, gyógyító, a tanulás és életvezetés szempontjából is ösztönző, előnyös hatása van. A legjobb hír az, hogy ha magunk nem is vagyunk muzsikusmesterek, a zenei nevelés aduásza akkor is a kezünkben van, ez pedig a példamutatás. Ha semmi mást nem teszünk, csak rendszeresen koncertre megyünk a gyerekeinkkel, a hangszerek színpompás világától kezdve a zene sokféleségén át az érzelmi intelligencia, az általános műveltség és a társas viselkedés készségeiig ezerféle dolgot taníthatunk nekik észrevétlenül, hitelesen, ráadásul élmények közepette. A kulcsszó pedig nem a gyakoriság, hanem a rendszeresség.

  1. A családi élet ritmusa

A hangversenybérlet egyik praktikus előnye, hogy az előbb említett rendszeresség megtartását nagyon megkönnyíti. Ha befizetünk egy 5-6 alkalmas sorozatra, kiszámíthatóvá válik a közösen megélt pillanatok érkezése, ehhez tudjuk igazítani az egyéb teendőinket, megspóroljuk az utolsó pillanatos fejvesztett kapkodást és a fölösleges feszültséget. Az első néhány közös koncertlátogatás után a gyerekek egyre inkább várni kezdik a következőt, akár még az a gondolat is fölsejlik bennük, hogy családilag zenét hallgatni tulajdonképpen menő… Mivel havonta-kéthavonta vannak a koncertek, elég idő marad az élmény ülepedésére: a közös készülődés és élményfeldolgozás pedig garantálja, hogy az emlék mélyen gyökerezik majd a családtagok lelkében és emlékezetében.

A cikk itt folytatódik.