Házipaszták – hogy ne a kukában végezze

Korunk fogyasztói szokásaira (vagy jobban mondva: kényszereire) a leginkább a „szemétvásárlás” jellemző. A hazahurcolt élelmiszerek térfogatuk szerint gyakran kétharmad részben maradnak csak meg, mert mindennek van műanyag doboza, fóliája, egészségügyi egyéb sallangja. Mindezt kikerülendő, adunk néhány tippet kifejezetten a házilag készíthető „paszták” tekintetében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 03. szabo.daniel

Korunk fogyasztói szokásaira (vagy jobban mondva: kényszereire) a leginkább a „szemétvásárlás” jellemző. A hazahurcolt élelmiszerek térfogatuk szerint gyakran kétharmad részben maradnak csak meg, mert mindennek van műanyag doboza, fóliája, egészségügyi egyéb sallangja. Mindezt kikerülendő, adunk néhány tippet kifejezetten a házilag készíthető „paszták” tekintetében.


A „Vegyük me!” kontra „Csináljuk meg!”-harcban a bolti vételezési lehetőség mindig előnyben lesz az időhiányosoknál. Manapság, amikor örülök, ha egy órára látom a családot együtt és örülök, ha minél kevesebb idő alatt letudhatók az otthoni munkák (pl. főzés), nem biztos, hogy szívesen állok neki egy olyan májkrémnek, amiből 14 félét találok a boltban is.

Mégis mérlegeljünk, mert a házi készítésű dolgoknak varázsa van! A házi készítésű étel különleges, magához vonzza az egész családot, azt vesszük észre, hogy nemcsak „bedobjuk”, hanem élvezzük az ízét, miközben dicsérjük a készítőjét. Anya és lánya remek társak lehetnek, versenyeztethetik a családban egymás készítményeit, és nem utolsó sorban: játékká változtatják a rabszolgasorsot sejtető otthoni konyhamunkát.

Házi májkrém

Igazán kiadós, hűtőben egy hétig eláll, de addig úgysem tart ki, pedig aki eszik belőle, az nem éhezik meg egyhamar! Hozzávalók: fél kiló szárnyasmájhoz kb. három közepes fej hagyma, 20 dkg margarin, egy nagyobb főtt krumpli, só, bors, paprika, majoránna, zsír.

Elkészítés: mindent összedarabolunk, a májról a fehér inakat levágjuk, egyébként nem kell különösebben tisztogatni. A hagymával együtt egy nagy diónyi zsíron megpirítjuk, majd borssal és paprikával, kis vizet aláöntve puhára főzzük fedő alatt. Ha kész, hozzátesszük a margarint, a darabolt főtt krumplit és összebotmixereljük. Csak a legvégén sózzuk, különben kemény marad a máj, szintén a végén kerüljön bele a majoránna is. Majoranna helyett tehetünk bele extrább ízeket is: aszalt szilvát (ezt akkor szintén pürésíteni kell) vagy borsféléket.

Házi fűszervaj/ vajkrém

Minden szendvicset megbolondít, pirítósra kenve szinte melegételként hat a gyomorra, egy lehelletnyi sonkával pedig olyan érzetet kelt, mintha egész héten ezt az étket terveztük volna. Natúr sült húsokhoz is kiváló, ahogy a hússzelet tetején megolvadva szimbiózisba lép a körettel… Hozzávalók: szobahőmérsékletű teavaj, pár kanál natúr joghurt (lehetőleg görög vagy török, ha nincs, jó a bolti is), só, valamilyen domináns fűszernövény.

Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük, és a végén hozzátesszük a kedvenc fűszerünket, pl. metélőhagymát darabokra vágva, kakukkfüvet, bazsalikomot, zöldborsot, fokhagymát, szerecsendiót, köményt… A fűszervaj hűtőben két hét után is fogyasztható, ne spóroljunk tehát az adaggal!

Házi sajtkrém

… ami husival gazdagítva a pizzafeltétek ízvilágával vetekszik. Hozzávalók: reszelt kemény sajt, teavaj vagy margarin, pár kanál tejföl, só, opcionálisan: zúzott fokhagyma, vagy amit belekívánunk.

Elkészítés: szobahőmérsékleten mindent összekeverünk (akár robotgéppel), minél aromásabb a sajtunk, annál finomabb a végeredmény. A tejföl mennyiségével a kenhetőséget befolyásoljuk.
Nem könnyű persze vásárolni sem, hiszen pl. a teavajat is fóliában adják. De ne restelljünk tudatosan vásárolni: kérjük a nagyobb kiszerelésűt és a kevesebb csomagolásút, már ezzel is hatalmas segítséget nyújtunk a környezetünknek.

A fenti finomságoknak a lényege tehát, hogy adalékmentesek ,és nem kell extra szemetet termelni hozzájuk, hiszen megspóroltuk a csomagoláshoz felhasznált dobozt. Tálaljuk őket rusztikus cserepekben vagy modern minimál-felszerelésekben: a család imádni fogja!