Hidegrekord után sok napsütés hétvégére

A reggeli talajmenti fagy után pénteken alig lesz melegebb 20 foknál napközben, hétvégén azonban melegedni kezd az idő, 22-25 fok lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 18. bencze.aron

A reggeli talajmenti fagy után pénteken alig lesz melegebb 20 foknál napközben, hétvégén azonban melegedni kezd az idő, 22-25 fok lehet.


Péntek reggel főleg az Észak-Dunántúlon és északkeleten (a Bakonyban és az Alpokalján két méteren is) előfordulhat talajmenti fagy – írja a koponyeg.hu. Napközben aztán a többórás napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakulhat.

Szombaton remek időre van kilátás, a sok napsütés mellett 22 és 25 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála. Bátran tervezzünk szabadtéri programot. Vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, tovább erősödhet a nappali felmelegedés, már-már nyárias időnk lesz. A délkeleti szél megerősödhet. Hétfőtől már általában 20-25 fok közötti értékeket mérhetünk délután, és a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből több helyen alakulhat ki zápor, zivatar.

Megdőlt rekord

Megdőlt péntekre virradóra az erre a napra vonatkozó országos hidegrekord, Pápán -2,  Nagykanizsán -1,9 fokot mértek. Az eddigi rekordot Szentgotthárd tartott az 1973-ban rögzített -0,9 fokkal.

A meteorológus elmondta, ennyire hideg éjszakákra már nem kell készülni, fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, vasárnap már 26-29 fokra lehet számítani. Hétfőtől változékonyabb, csapadékosabbra fordulhat az időjárás.