Hogyan érjük el, hogy a gyermek meghalljon minket?

Hívjuk a gyermekeket és csak a csönd válaszol? A hang nem jut el a fülükig? Nem hallanak meg játék, olvasás vagy tévézés közben? Hallják ugyan, hogy beszél az anyjuk, de nem jut el hozzájuk, hogy mit? Így abban sem lehetünk biztosak, hogy a kéréseket teljesítik-e. Vissza kell nyernünk valahogy a szavaink hatalmát!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. november 29. csalad.hu

16537563 - young child on couch with yellow earmuffs

Aligha akad olyan szülő a nagyvilágon, akit ne kerített volna már hatalmába a tehetetlen düh, amikor ötödször szól a gyermekének, de az a füle botját sem mozgatja.

Hogy ez azért van, mert annyira elmerült a játékban (kisgyermek), próbálgatja a határait (nagyobb gyermek), vagy magára zárta az ajtót és a fülében üvölt a zene (kamasz), az szinte mindegy, a lényeg, hogy hiába próbálunk elérni hozzá.

A feladat tehát az, hogy mielőtt feladatokat adnánk nekik, el kell nyernünk a figyelmüket. Abba kell hagyniuk, amit éppen csinálnak, hogy meghallhassanak. A gyermekek nem tudnak egyszerre több dolgot csinálni. (A kamaszokat most hagyjuk.)

Ha gondolkodnak, vagy játszanak, akkor nem férkőzhet oda be extra információ a szülőtől. A szülő pedig nem tud kedves és türelmes maradni, ha teljesen figyelmen kívül hagyják.

Itt az ideje, hogy valamit eltanuljunk a tanároktól! Hogyan tudják a jó pedagógusok a gyermekek figyelmét magukra vonni anélkül, hogy túlüvöltenék a gyermekzsivajt és mégis minden fej feléjük fordul?

A cikk itt folytatódik.