Hogyan hatnak a gyermekversek a személyiség fejlődésére? – VIDEÓK

„A gyermek lelke tiszta lap. Gondold meg, mivel írja tele a könyv, amelyet kezébe adsz.” - mondta Móricz Zsigmond. Mit gondolnak a gyerekversekről hírességeink? Videók!!!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. február 22. Családháló

Az univerzum, a természet és az ember is ritmusban él. Az évszakok, az éjjelek és nappalok ritmikus változásaiban a születés és elmúlás körforgása is örök. A magzat az anyaméh ritmusával ismerkedik meg először, az anyai szívverés és légzés ütemét hallja. Az anyai nyelv lüktetése is ritmushordozó, egy olyan megnyugtató harmónia, ami egész életében gyógyítja az embert. A külső ritmusok ezeket tovább erősítik. Ilyen a vers is, amely az anyanyelvre épül, és amiben a világegyetem ősi ritmusa lüktet. Ez a költészet ősforrása, a jó gyerekvers ebből merít, felszabadultan játszik a szavakkal, hangzással, képekkel. A jó gyerekversnek mágikus ereje van, olyan bűvös erővel bír, amivel képes a gyermekekre hatni. És nem csak áthat, vigasztal és felderít, hanem ennél sokkal többet hordoz magában.

A gyermekvers a pozitív személyiség jegyeinek megalapozását, érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődését is elősegíti, nyelvi és a kommunikációs képességeket fejleszti az irodalom esztétikai – művészi hatásaival. A verselés komplex élménynyújtás és személyiségfejlesztés, az egészséges lelki fejlődés elmaradhatatlan eleme. A gyermekirodalmi alkotások képesek a gyermek érzelmeit formálni, elmélyíteni és új érzelmeket kialakítani, az érzelmi intelligencia fejlesztésének az alapja, a derű forrása. A vers örömforrás – derű, esztétika, társas élmény, nyelv, gondolat -, amely nagy belső energiákat mozgósít. Az értékes gyermekirodalmi alkotások biztosítják a gyermeki érdeklődés fenntartását a természeti és társadalmi környezet, az emberek s önmaga iránt; segítik az olvasó-, színház- és múzeumlátogató, kulturális értékeket élvező, értékelő felnőtté válását. A vers a gyermek anyanyelve: segítségükkel kapcsolódik az őt körülvevő világba, általuk szerzi meg az életről szóló tudást. A közös verselés erősíti és mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

Fontos szerepe és jelentősége van az irodalmi alkotásoknak, nagy a felelőssége a műveket választó, tolmácsoló felnőtteknek.

Nézzük, kedvenceink mit gondolnak a verselésről és milyen gyerekverset választottak:

 

GUBÁS GABI
Jászai Mari-díjas magyar színésznő, szinkronszínész

“Nekem szívem csücske a versmondás , ha meg tudjuk szerettetni gyerekkorban a mesék és a versek világát, biztos vagyok benne, hogy ez felnőtt korukra is meghatározó élménnyé válik és csak hozzá tesz a személyiségünkhöz”

Gubás Gabi ezt a gyerekverset választotta:


KAUTZKY ARMAND
Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész

„A verselést nem lehet elég korán kezdeni. A szépség iránt fogékonyság és a lélek fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontosak a pozitív hangulatú, ritmikus és mondanivalót is hordozó gyerekversek.”

Kautzky Armand ezt a gyerekverset választotta:

NOVODOMSZKY ÉVA
Televíziós műsorvezető

„Gyerekkoromban nagyon sokat szavaltam versenyeken, a nagyobbik fiam is minden évben indul szavalóversenyen. Együtt tanuljuk a verseket, átbeszéljük, hol és miért kell hangsúlyozni. Ez egy kiváló családi közös program. Hiszek abban, hogy a verstanulást soha sem kellene abbahagyni, mert jó a lelkünknek és az agyunk tornáztatására is.”

Novodomszky Éva ezt a gyerekverset választotta:

 GESZTESI KÁROLY
Színművész, szinkronszínész

„Hajrá gyerekek, tiétek a jövő! De ne felejtsétek az ősöket!”
Gesztesi Károly ezt a gyerekverset választotta:


Stohl András
Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész ezt a verset választotta:

Mahó Andrea
Artisjus-díjas magyar színésznő, énekesnő, szinkronszínésznő ezt a gyerekverset választotta:

Győrfi Pál
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezt a gyerekverset választotta: