Hogyan készítsd fel a gyereket az életre?

Képes a fiad rendet tartani maga körül? Hát a lányod beosztani a pénzét? Íme egy lista azokról a dolgokról, amiket nem árt, ha tud, mielőtt kirepül a családi fészekből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. május 24. Dívány

Az írásbeli érettségik javarészt már lezajlottak, és hamarosan jönnek a szóbelik, aztán pedig egy röpke nyár, és sok fiatal szeptembertől új, független életet kezd. Julie Lythcot-Haims, a Stanford Egyetem dékánja a Today.com oldalán gyűjtötte össze azokat a dolgokat, amelyekre szülőként nem árt odafigyelnünk, hogy megkönnyítsük gyermekünk számára az önálló életet. Ha úgy érezzük, hogy valamiben még hiányosság van, akkor még van időnk, hogy ezeket bepótoljuk. Következzen tehát az a 8 dolog, amit nem árt, ha tud a gyereked, mielőtt elköltözik otthonról.

Társalgás idegenekkel

Ha kirepül a családi fészekből, számos olyan helyzetbe fog kerülni, ahol idegenekkel kell társalognia: tanárokkal, főbérlővel, munkatársakkal, banki alkalmazottakkal, eladókkal, buszvezetőkkel.

Hajlamosak vagyunk kiskoruktól arra nevelni a gyerekünket, hogy ne álljon szóba idegenekkel, ahelyett, hogy megtanítanánk neki, hogyan ismerje fel, kihez fordulhat bizalommal. Így aztán nem tanulja meg, hogyan közelítsen más felnőttekhez, ha segítségre van szüksége.

Tájékozódás

Fontos, hogy képes legyen eligazodni akár az egyetemen, akár az új városban, ahova került. Sok szülő autóval furikázza a gyerekét mindenhova, így nem tanulnak meg tömegközelekedni, figyelmesen utazni vagy éppen vezetés közben tájékozódni és tankolni.

Időbeosztás

Sokszor mi emlékeztetjük a gyerekünket a házi feladat megírására (van, hogy meg is csináljuk helyette), és mi tartjuk észben a különböző dolgait. Az egyetemen azonban ezt mind önállóan kell végrehajtania, és amikor elérkezik az első beadandók és ZH-k időszaka, akkor tudnia kell beosztania az idejét, hogy minden rendben elkészüljön.

A felsorolás itt folytatódik.