Hogyan szerettessük meg vele a kerékpározást?

A gyerekek többsége 5 éves kor körül tanul meg kétkerekű kerékpárral közlekedni. Addig azonban hosszú út vezet a fejlődésben: olyan képességek kialakulására van szükség, amelyek ezt lehetővé teszik. Ezekről, és az életkor szerint ajánlható kerékpárokról is beszélt Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bicikli
2018. május 22. www.jatekliget.hu

1 éves kortól babajárgány
Az első járgányt már akkor érdemes beszerezni, amikor a gyermek önállóan jár. Az első lépések megtétele után, a kicsik szívesen közlekednek úgy, hogy valamit tolnak maguk előtt, ez biztonságérzetet ad közlekedés közben. Erre jó célt szolgál kezdetben a babakocsi is – ha éppen nem akar benne ülni és nézelődni – akkor foghatja az ülés alatti kosarat, mi pedig a felső kar segítségével biztosan tartva, a gyerek tempójához alkalmazkodva tolhatjuk a babakocsit. Később, amikor már biztosabban jár, érdemes erre a célra beszerezni egy babajárgányt is. Ezek a négykerekű járgányok multifunkciósak: az ülés alatti rész pakolható, az út közben szerzett kincseket is elrejthetik benne, a háttámla séta közben tolható, ha pedig inkább leülne, akkor egyszerű „motorként” is használhatja, lábbal hajtva.

1,5 éves kortól futóbicikli
A négykerekű babajárgányt később háromkerekű kismotorra, vagy kétkerekű futóbiciklire is cserélhetjük. Ezek lényege, hogy segítségükkel a gyermek pedál nélkül, páros lábbal hajtva, egészen hosszú gurulásokat visz véghez, így gyakorolja az egyensúlyozást. Ez egy nagyon fontos momentum, hiszen az egyensúlyozásban szerzett gyakorlat segíti őt abban később, hogy majd a pedálok segítségével, hajtással egybekötve is tudjon haladni.

3-4 éveseknek pótkerekes gyerekkerékpár
Futóbicikli több méretben is kapható, így ebben a korban a régebbit akár nagyobbra is cserélhetjük, vagy akár beszerezhetjük az első pótkerekes kerékpárt is. Ezt akkor érdemes megtenni, ha már biztosan közlekedik a pedál nélküli járművel, ezért itt mindig vegyük figyelembe a gyerek fejlődését, illetve azt is, hogy mit szeretne inkább használni. Az is elképzelhető, hogy a nagyobb futóbiciklit, 5 éves kor körül egyből kétkerekű kerékpárra tudjuk cserélni.

Roller variációk
Rollerek ma már változatos színben, formában és méretben kaphatók, így minden gyermek számára kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet. Már 1 éves kortól is használhatók a háromkerekű, üléssel ellátott rollerek, amelyek később – a gyerek növekedésével – átalakíthatók, hagyományos rollerként használhatók. Később, az egyensúlyérzék fejlődésével kétkerekű rollerre válthatunk.

Hogyan szerettessük meg vele a kerékpározást?
A kerékpározás remek programlehetőséget biztosít az egész családnak. A későbbiekben, ahogy a gyerekek nőnek, egyre hosszabb túrákra is vállalkozhatunk, ehhez azonban az kell, hogy örömmel tekerjenek, és elsajátítsák a biztonságos közlekedés szabályait. Ezt már az első járgány beszerzésétől kezdődően meg tudjuk alapozni, ha néhány dologra odafigyelünk:
– Ahogy a gyermek használatba veszi az életkorának megfelelő járgányt, szánjunk rá elegendő időt, vigyük ki a kertbe, egy közeli parkba, olyan helyre, ahol van tér, de nem kell a forgalom miatt aggódnunk. Semmiképp se egyből a boltba vagy a postára szaladjunk el vele, hogy kipróbálhassa!
– Ismertessük meg vele a járgányt! Nekünk egyértelmű, ő is már biztosan látta, sőt másét talán ki is próbálta, de higgyük el, fontos vele az első használat előtt – életkorának megfelelően – átvenni, hogy mi hogyan működik és pontosan mi mire való.
– Gyakoroljuk a mozdulatokat! Érdemes „Állj és Mehet” játékot játszani azért, hogy megtanuljon lassítani és gyorsítani. A kanyarodáshoz és a kormány használathoz építhetünk szlalompályát, de aszfaltkrétával akár ő maga is megrajzolhatja az útvonalat, amin végig kell haladnia.
– Már egészen kicsi kortól érdemes a fejére bukósisakot tenni egyfelől az esések ellen véd, másrészt megszokja, mire később úgyis szükség lesz rá.
– A lábbal hajtós járművek a cipők orrát nem kímélik. Ha nem akarunk gyakran új lábbelit venni, érdemes beszerezni cipőorrvédőt, amit bármilyen lábbelire felvehet a gyerek, és megvédi a cipő orrát a szakadástól.
– Ne siettessük! A gyerekek eltérő ütemben fejlődnek és habitusuk szerint is változik, hogy melyik életkorban, milyen járgányon érzik biztonságban magukat. Ne aggódjunk emiatt, engedjük, hogy több félét is kipróbáljon, ha épp egyik sem nyeri el a tetszését, néhány hét múlva próbáljuk újra, de semmiképp se siettessük, mert könnyen hosszabb időre is elvehetjük a kedvét a kerékpározástól.