Hogyan válhatunk nevelőszülővé? – Ami biztosan kell hozzá: nagy szív!

Nyolcezer gyermek vágyik biztonságos otthonra és szerető családra Magyarországon. Az ő életüket és jövőjüket változtathatja széppé az, aki a szeretetét és az otthonát megosztja egy rászorulóval. Ennek azonban van néhány feltétele.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2019. április 23. csalad.hu

Fontos leszögezni, hogy a nevelőszülők csak egy időszakra fogadják be a gyermekeket az otthonukba, és a segítségükkel a gyermekek később visszakerülhetnek a saját családjukhoz vagy új, örökbefogadó családhoz.

Ahhoz, hogy valaki nevelőszülővé válhasson, két dolog feltétlenül szükséges: nagy szív és biztos otthon. Ám ez még nem minden! A nevelőszülőnek 24 évesnél idősebbnek kell lennie, és a gondozott gyermeknél legalább 18, legfeljebb 50 évvel lehet idősebb. Feltétel továbbá a büntetlen előélet, a megfelelő képesítés, és a gyermek fejlődéséhez szükséges személyiség, egészségi állapot, illetve életkörülmények. Egyedülállók is lehetnek nevelőszülők.

Ha fentieknek mind megfelel valaki, akkor érdemes még néhány lényeges kérdést végiggondolnia és megválaszolnia.

  • Van-e bennem elég empátia, megértés, türelem és szeretet ahhoz, hogy egy nehéz helyzetből jött, esetleg lelkileg sérült gyermeknek segítsek?
  • Áll-e mögöttem szilárd családi háttér? Támogatnak-e a családtagjaim akkor is, amikor esetleg nehézségek merülnek fel a befogadott gyermekkel kapcsolatban, és van-e olyan családtagom, akivel megoszthatom a problémáimat?
  • Mit gondol és érez a társam, a gyermekem/gyermekeim azzal kapcsolatban, hogy egy gyermeket az otthonunkba fogadunk?
  • Együtt tudok-e működni másokkal – a gyámhatósággal, a gyermek vér szerinti szüleivel?
  • Amikor eljön az ideje, búcsút tudok-e venni a befogadott gyermektől?

A bejegyzés itt folytatódik.