Hogyan vásároljunk virslit?

Az éves virslifogyasztás nagy része szilveszterre esik, ilyenkor úgy főzzük, mintha kötelező volna. De mi az a virsli, és miért vásároljuk pánikszerűen, kilószám az év utolsó napjaiban?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 30. szabo.daniel

Az éves virslifogyasztás nagy része szilveszterre esik, ilyenkor úgy főzzük, mintha kötelező volna. De mi az a virsli, és miért vásároljuk pánikszerűen, kilószám az év utolsó napjaiban?


A pezsgő és a virsli olyannyira elmaradhatatlan kellékei az újév köszöntésének, hogy pezsgőből az éves fogyasztás felét, virsliből a hatodát fogyasztjuk el január 31-én. A pezsgőfogyasztás hagyomány, mivel viszonylag értékes termékről van szó, ha ezt isszuk újévkor, egész évben gazdagság vár ránk. A virsliről ugyanez nem mondható el.

De csak disznót!

A virsli feltalálása Johann Georg Lehner nevéhez fűződik, aki a frankfurti céhek szabályai elől (amelyek tiltották a sertés és marhahús keverését egy termékbe) Bécsbe ment, ott nyitott üzletet, és elkészítette a virslit, amely kétféle húsból – sertés és marha – készült, juhbélbe töltött és enyhén füstölt áru volt. A bécsi virsli őse, a frankfurter Würstchen – enyhén füstölt, csak sertéshúsból készült, juhbélbe töltött virsli – egy 1860 óta eredetvédett termék, kizárólag a Frankfurt körzetében, megadott alapanyagokból és módszerrel készített terméket lehet így nevezni.

A virsli az egész Monarchiában gyorsan népszerű lett, innen is eredhet a városi szilveszteri menübe kerülése. A virslifogyasztásnak nincsenek paraszti hagyományai, hiszen eleve az iparosodással párhuzamosan, mindössze kétszáz éve megjelent termékről van szó, viszont mivel sertéshúsból készült, kompatibilis volt a sertéshús újévi fogyasztását szorgalmazó hagyományokkal. Ugyanis, aki baromfivirslit vásárolna szilveszterre, az nagyot hibázik, jóllehet, 2011-ben hazánkban értékesített virsli 58 százaléka baromfivirsli volt. A baromfifogyasztás szilveszteri elkerülésére int a hagyomány, mert a csirke elkaparja a szerencsét, cserébe a disznó kitúrja, ezért – és a szezonalitás miatt – volt a paraszti szilveszteri menü része a disznótoros.