„Ideológiai háború helyett értéket képviselünk” – Családok Budapesti Világtalálkozója

A családi értékek mellett kiálló négynapos nemzetközi rendezvénysorozat, a Családok Budapesti Világtalálkozójának részletes programját ismertette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin, a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az erről szóló szerdai háttérbeszélgetésen. Számos külföldi miniszter és neves civil szakember mellett eljön hozzánk Philip Zimbardo világhírű amerikai pszichológus is. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2017. május 11. Antal-Ferencz Ildikó

A május 25-28. közötti rendezvénysorozat, a Családok Budapesti Világtalálkozója keretében sor kerül a második alkalommal megrendezett Budapesti Demográfiai Fórumra, a Családok XI. Világtalálkozójára (World Congress of Families, WCF), valamint a II. Európai Életvédő Fórum és Családfesztiválra , a One Of Us – Egy közülünk mozgalom rendezvényére.  A rendezvénysorozat zárásaként pedig május 28-án, vasárnap, a gyereknapon a belvárosban tartott utcai programokkal hívják fel a figyelmet a családi értékek védelmére – közölte Balog Zoltán.

A miniszter ismertette: a rendezvénysorozatot Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg; hozzánk érkezik Jaime Mayor Oreja volt spanyol belügyminiszter, a One of Us mozgalom vezetője, Elzbieta Rafalska lengyel és Nada Murganic horvát családügyért is felelős miniszterek. Lesznek tudományos szekciók; előadást tart például Demény Pál demográfus, ENSZ szakértő, Ludovine de la Rochère, a La Manif pour Tous mozgalom elnöke, és eljön Philip Zimbardo világhírű amerikai pszichológus is. A kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a politikusok mellett az egyházak és a civil szervezetek képviselői, és lesz számos kifejezetten fiataloknak szóló program is.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a rendezvényekkel tízezreket szeretnénk megmozgatni és néhány napra a családok fővárosává tenni Budapestet. Emlékeztetett arra, hogy amikor az első Demográfiai Fórumot 2015-ben rendezték meg, de a kormány családbarát hozzáállása még korábbra tehető, hiszen 2014-ben a harmadik Orbán-kormány megalakulásakor a miniszterelnök azt a feladatot tűzte ki: „Szülessen minél több gyermek Magyarországon!” Ennek kapcsán kifejtette: 2010 után, amint sikerült stabilizálni a gazdaságot, az ellátórendszereket, kiemelt céllá vált a családbarát kormányzás, szemlélet; 2014 óta pedig először Magyarországon nem kizárólag a szociálpolitika része a család- és ifjúságpolitika, hanem önálló államtitkárságként működik. A kormányzati programokban fontos szempont továbbá a demográfiai egyensúly, ennek bizonyítéka, hogy 2017-ben pedig már a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására a kormány, amivel élenjáró Európában – tette hozzá.

*

Novák Katalin, a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a háttérbeszélgetésen elmondta: azért fontos a rendezvény nemzetközi jellege, mert a nemzetközi közbeszédben egyre ritkábban jelennek meg a családi értékek, ezért a rendezvény egyik célja, hogy változtassanak ezen és bemutassák a jó magyar példákat. Elhangzott, hogy az Egyesült Államoktól Afrikán át Ázsiáig, a világ minden tájáról várnak előadókat és részvevőket.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel szeretnék bemutatni azt is, hogy az állami és a civil szféra miként tud összefogni, milyen élő, gazdag civil élet zajlik Magyarországon a családok körül, a családok részvételével, mekkora tömegek állnak emögött. Ennek illusztrálására ismertette, hogy a rendezvény társszervezői a 70.000 taggal rendelkező Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a rendezvény aktív szereplője az European Large Families Confederation (ELFAC) is, amelynek magyar az elnöke.

„Ez egy pozitív rendezvény. Nem ideológiákért harcolunk, hanem értékeket képviselünk” – fogalmazott az Novák Katalin, és elárulta azt is, hogy a szervezés során nagy gondot fordítottak arra, hogy a rendezvényen a fiatalokat is megszólítsák; egyrészt az előadások, kerekasztal-beszélgetések célzott előadó- témaválasztása (például Zimbardo)  révén, másrészt azáltal, hogy a rendezvényen fizetett hostessek helyett lelkes fiatalokat hívtak önkénteskedni.

*

Ahogy már beszámoltunk róla, a négynapos rendezvény rengeteg izgalmas, komoly és fajsúlyos programot kínál szakembereknek és civileknek egyaránt, és egy családi nappal zárul.  A részletes program megtalálható a rendezvény holnapján, és ugyanott lehet regisztrálni is.