Így altatnak a szülők a világ körül

A szülők altatási stratégiáit és a gyerekek alvási szokásait megvizsgáló kutatások szerint már a tekintetben is nagyok a különbségek, hogy hol és mikor fektetik le a gyerekeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2018. március 19. Dívány

Szemlátomást egyáltalán nem magától értetődő ugyanis, mikor, hol és milyen kisebb-nagyobb rituálék után kerülnek ágyba a gyerekek – írja a CNN. Jól szemlélteti mindezt James Mollison fotósorozata is, amellyel azt dokumentálta a velencei fotós, milyen hatalmas és drasztikus különbségek jellemzik már azt is, hol alszanak a gyerekek a tehetősebb országokban, és hol hajtják álomra a fejüket Kenyában.

Hatalmasak a különbségek

Mollison jó pár olyan családdal megismerkedett a sorozat készítése közben, akik a gyerekeikkel egy szobában térnek nyugovóra, de találkozott sok olyan gyerekkel is, akik a szabad ég alatt, vagy kidobott kanapékon aludtak. A gyerekek ágyba parancsolásának idejét megvizsgáló pszichológus, Jodi Mindell által lefolytatott kutatás persze kevésbé drasztikus aspektusaira koncentrál a gyerekek alvási szokásainak, a különbségek azonban még így is szembetűnők.

Ausztráliában és Új-Zélandon ugyanis már fél nyolc körül ágyba parancsolják a szülők a kicsiket, az ázsiai országokban és Indiában viszont sokkal később, csak 10 óra után kezdődik az alvásidő. A 30.000 kisgyerek szüleit kikérdező felmérés szerint majdhogynem három óra a különbség a leghamarabb és a legkésőbb ágyba bújó gyerekek órarendje között.

Ez a felmérés amúgy csak az ázsiai országokra, Ausztráliára és Észak-Amerikára koncentrált. Ha Európát és Afrikát is számításba vesszük, még nagyobbak lesznek a különbségek, Hollandiában ugyanis már 6:30 körül csicsikálnia kell a gyerekeknek, méghozzá többnyire egyedül és a saját szobájukban, a kenyai törzsek esetében azonban tulajdonképpen az „alvóhely” és az „alvási idő” is teljesen ismeretlen fogalmak.

A bejegyzés itt folytatódik.