Családháló

Kezdőoldal Színek Így időzítsd az esküvői teendőket

Így időzítsd az esküvői teendőket

Egyre többen kötnek házasságot Magyarországon, ami persze azt is jelenti, hogy érdemes előre tervezni az előkészületekkel, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket nem sokkal a nagy nap előtt. Az alábbiakban az időzítésben próbálunk meg segítséget nyújtani. Van miről beszélni, hiszen ha biztosra akarunk menni, akkor nem árt már egy évvel a ceremónia előtt belevetni magunkat a szervezésbe.

csalad.hu,

Magyarországon 2010 óta csaknem másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma: míg az évtized elején 35 520 pár döntött az esküvő mellett, addig 2017-ben 50 572 esküvőt rendeztek, ami 15 ezres növekedés. Ráadásul a KSH adatai szerint a trend tavaly is folytatódott. Érdekesség, hogy a nők átlagosan 29,7, a férfiak 32,5 éves korban kötik első házasságukat.

Időben kell tehát kezdeni a szervezést annak, aki nem szeretne semmilyen kínos meglepetést az esküvő előtt. Tessa Lyn Brand amerikai esküvőszervező szerint érdemes nagyobb egységekre lebontani a teendőket, mert egyrészt így átláthatóbbak a teendők, másrészt jól tudjuk ütemezni az elvégzendő feladatokat.

Az alábbiakban az ő tanácsait követve foglaljuk össze, mit érdemes egy évvel, fél évvel, pár héttel és közvetlenül az esküvő előtt elvégezni.

Egy év az esküvőig

A költségvetés

Mielőtt bármibe belefognánk, el kell döntenünk, mekkora összeget áll módunkban (vagy mennyit akarunk) elkölteni az esküvőre és a lakodalomra. Ki mit fizet, mi a költségvetés alsó és felső határa? Mi az, amihez ragaszkodunk és mi az, amit el tudunk engedni, ha úgy hozza az élet?

Naivitás lenne persze azt gondolni, hogy a büdzsé nem változik majd az idő előrehaladtával, szóval érdemes egy kifejezetten részletes tervet készíteni, amit aztán majd módosíthatunk.

Az első vendéglista

A legtöbben nem tudunk mindenkit meghívni, akit szeretnénk. A meghívottak létszáma a költségvetést és a helyszínt is meghatározza. A vendéglista összeállítása bonyolultabb, mint elsőre tűnik, hiszen nem csupán a két házasulandónak, hanem mindkét családban a szülőknek is akad olyan barátja, ismerőse, akit nem hagyhatunk ki.

Az első lista alighanem rémisztően hosszú lesz (ezért is jobb minél előbb összeállítani), utána pedig indulhat a Nagy Alkudozás, míg végül nagyjából elérjük az előre tervezett létszámot.

A helyszín kiválasztása

Ha már tudjuk, mennyi pénzünk van és nagyjából hány vendéggel számolhatunk, akkor minél hamarabb foglaljuk le a helyszínt. Ez elsősorban azért fontos, mert a jó helyek gyorsan elkelnek, másodsorban azért, mert a helyszín sok minden mást (meghívottak száma, stílus, öltözék, díszítés) meghatároz.

Egy jó tanács a profitól: a végső döntés meghozatalakor dobjuk ki a mellette-ellene listát és hallgassunk az ösztöneinkre, hiszen a lényeg mégis az, hogy mi jól érezzük magunkat.

Az étkeztető kiválasztása

Ez érdekes kérdés, hiszen Magyarországon a legtöbb hely esetében alapfeltétel, hogy ők szolgáltassák az esküvői menüt. Ha azonban nem így van (vagy azért, mert olyan helyen lesz a lagzi, ahol nincs ilyen szolgáltatás, vagy azért, mert meg tudjuk győzni őket arról, hogy mi mást szeretnénk), akkor érdemes idejekorán döntenünk.

Foglaljuk le a fotóst, a DJ-t és a többieket

A fényképész, a videós, a DJ (vagy a zenekar) és a többiek lesznek azok, akik gondoskodnak a jó hangulatról (magyarán: nagyon fontos személyek), illetve annak megörökítéséről. Érdemes elkezdeni a keresgélést már a folyamat elején, majd minél hamarabb lefoglalni őket az adott időpontra.

Kezdjük el keresni az esküvői ruhát

Akadnak, akik egészen pontosan tudják, milyen ruhát szeretnének és akadnak, akiknek fogalmuk sincs – bárhogyan legyen, kezdjünk el időben keresgélni, abból baj nem lehet.

Foglaljuk le a szállodai szobákat a vendégeknek

Ha tudjuk, hol lesz a lagzi, azt is tudjuk, mely hotelben, panzióban szállnak majd meg a vendégek. Legalább egy előzetes foglalást érdemes megereszteni, később még mindig lehet módosítani – ám a már mások által elvitt szobákat aligha tudjuk megszerezni.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Mikor lehet veszélyes a burokrepesztés?

Az átgondolt szülészorvosi eljárás segítséget jelenthet a kismamának: a hosszan elhúzódó vajúdásnál burokrepesztés hatására a szülés folyamata felgyorsulhat, így az...

Close