Így időzítsd az esküvői teendőket

Egyre többen kötnek házasságot Magyarországon, ami persze azt is jelenti, hogy érdemes előre tervezni az előkészületekkel, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket nem sokkal a nagy nap előtt. Az alábbiakban az időzítésben próbálunk meg segítséget nyújtani. Van miről beszélni, hiszen ha biztosra akarunk menni, akkor nem árt már egy évvel a ceremónia előtt belevetni magunkat a szervezésbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házasság
2019. január 24. csalad.hu

Magyarországon 2010 óta csaknem másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma: míg az évtized elején 35 520 pár döntött az esküvő mellett, addig 2017-ben 50 572 esküvőt rendeztek, ami 15 ezres növekedés. Ráadásul a KSH adatai szerint a trend tavaly is folytatódott. Érdekesség, hogy a nők átlagosan 29,7, a férfiak 32,5 éves korban kötik első házasságukat.

Időben kell tehát kezdeni a szervezést annak, aki nem szeretne semmilyen kínos meglepetést az esküvő előtt. Tessa Lyn Brand amerikai esküvőszervező szerint érdemes nagyobb egységekre lebontani a teendőket, mert egyrészt így átláthatóbbak a teendők, másrészt jól tudjuk ütemezni az elvégzendő feladatokat.

Az alábbiakban az ő tanácsait követve foglaljuk össze, mit érdemes egy évvel, fél évvel, pár héttel és közvetlenül az esküvő előtt elvégezni.

Egy év az esküvőig

A költségvetés

Mielőtt bármibe belefognánk, el kell döntenünk, mekkora összeget áll módunkban (vagy mennyit akarunk) elkölteni az esküvőre és a lakodalomra. Ki mit fizet, mi a költségvetés alsó és felső határa? Mi az, amihez ragaszkodunk és mi az, amit el tudunk engedni, ha úgy hozza az élet?

Naivitás lenne persze azt gondolni, hogy a büdzsé nem változik majd az idő előrehaladtával, szóval érdemes egy kifejezetten részletes tervet készíteni, amit aztán majd módosíthatunk.

Az első vendéglista

A legtöbben nem tudunk mindenkit meghívni, akit szeretnénk. A meghívottak létszáma a költségvetést és a helyszínt is meghatározza. A vendéglista összeállítása bonyolultabb, mint elsőre tűnik, hiszen nem csupán a két házasulandónak, hanem mindkét családban a szülőknek is akad olyan barátja, ismerőse, akit nem hagyhatunk ki.

Az első lista alighanem rémisztően hosszú lesz (ezért is jobb minél előbb összeállítani), utána pedig indulhat a Nagy Alkudozás, míg végül nagyjából elérjük az előre tervezett létszámot.

A helyszín kiválasztása

Ha már tudjuk, mennyi pénzünk van és nagyjából hány vendéggel számolhatunk, akkor minél hamarabb foglaljuk le a helyszínt. Ez elsősorban azért fontos, mert a jó helyek gyorsan elkelnek, másodsorban azért, mert a helyszín sok minden mást (meghívottak száma, stílus, öltözék, díszítés) meghatároz.

Egy jó tanács a profitól: a végső döntés meghozatalakor dobjuk ki a mellette-ellene listát és hallgassunk az ösztöneinkre, hiszen a lényeg mégis az, hogy mi jól érezzük magunkat.

Az étkeztető kiválasztása

Ez érdekes kérdés, hiszen Magyarországon a legtöbb hely esetében alapfeltétel, hogy ők szolgáltassák az esküvői menüt. Ha azonban nem így van (vagy azért, mert olyan helyen lesz a lagzi, ahol nincs ilyen szolgáltatás, vagy azért, mert meg tudjuk győzni őket arról, hogy mi mást szeretnénk), akkor érdemes idejekorán döntenünk.

Foglaljuk le a fotóst, a DJ-t és a többieket

A fényképész, a videós, a DJ (vagy a zenekar) és a többiek lesznek azok, akik gondoskodnak a jó hangulatról (magyarán: nagyon fontos személyek), illetve annak megörökítéséről. Érdemes elkezdeni a keresgélést már a folyamat elején, majd minél hamarabb lefoglalni őket az adott időpontra.

Kezdjük el keresni az esküvői ruhát

Akadnak, akik egészen pontosan tudják, milyen ruhát szeretnének és akadnak, akiknek fogalmuk sincs – bárhogyan legyen, kezdjünk el időben keresgélni, abból baj nem lehet.

Foglaljuk le a szállodai szobákat a vendégeknek

Ha tudjuk, hol lesz a lagzi, azt is tudjuk, mely hotelben, panzióban szállnak majd meg a vendégek. Legalább egy előzetes foglalást érdemes megereszteni, később még mindig lehet módosítani – ám a már mások által elvitt szobákat aligha tudjuk megszerezni.

A cikk itt folytatódik.