Így szilveszterezzünk gyerekkel!

Közeleg az év utolsó napja, amelyet az egész világon hangos ünneplések közepette szokás eltölteni. Előfordulhat, hogy kisgyerekes szülőként nem vágyunk hasonlóra, ám ha mégis, érdemes végiggondolni, hogyan tudnánk úgy szilveszterezni, hogy csemetéink és mi is jól érezzük magunkat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 21. czefernek.lena

Közeleg az év utolsó napja, amelyet az egész világon hangos ünneplések közepette szokás eltölteni. Előfordulhat, hogy kisgyerekes szülőként nem vágyunk hasonlóra, ám ha mégis, érdemes végiggondolni, hogyan tudnánk úgy szilveszterezni, hogy csemetéink és mi is jól érezzük magunkat!


1. Babával

Ha az apróság egészen kicsike, akkor mindenképpen érdemes megfontolni, érdemes-e egyáltalán belevágni a merész vállalkozásba. Ha az ünneplés mellett tesszük le a voksunkat, érdemes a “buli” helyszínét körültekintően kiválasztani. Némely baba ugyanis a hirtelen környezetváltástól a szokásosnál nyűgösebbé válhat. Ezért aztán bármely bababarát szolgáltatást is kínálnak számunkra egyes üdülőparadicsomok, készüljünk fel rá, hogy szórakozásunk nem lesz maradéktalan.

Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy nem szeretnénk kihagyni az újévi koccintást, érdemes lakhelyünköz közeli célpontot választani, s felkészülni arra, hogy hirtelen kapitulálnunk kell. Esetleg megszervezhetjük, hogy a nagyi vigyázzon a csemetére, hogy az éjfél elteltével hamupipőkeként betoppanó szülőként a kecske is megmaradjon és a képszta is jóllakjon. Ha pedig csak csendes beszélgetést terveztünk, áthívhatunk néhány számunkra kedves embert egy rövid koccintással egybekötött vacsorára. Így a baba sem kerül új környezetbe és mi sem vagyunk kénytelenek elválni tőle.

2. Totyogókkal

A kisebb tipegők számára a szilveszterezés már némi mókát is tartogathat, feltéve ha apu és anyu túlélőfelszereléssel készül a jeles alkalomra. Nem árt, ha van nálunk minden, ami egy kényelmes alvás előfeltétele, és a házigazdánknál előre lecsekkoljuk, hogy a zajszint is megfelelő pár órás (esetleg egész éjszakás?) szunyókálásra. Játékokkal mindenképpen készüljünk, és az sem árt, ha a társaságban több gyermekes, mint nem gyermekes tartózkodik, így ugyanis könnyebb odafigyelni egymás igényeire. Itt még nem kell kölyökpezsgővel készülni.

3. Nagyobbacskákkal

6-12 éves korig a szilveszter csupa móka és kacagás, még akkor is, ha történetesen csak felnőttek vannak a társaságban. Arra azért készüljünk fel, hogy felfokozott érzelmi állapotban lévő csemeténik hangosan követelik majd, hogy velük is foglalkozzanak, így mindannyian jobban járunk, ha több gyerek is van a társaságban. Persze ekkor is vannak veszélyek, s ha nem szeretnénk éjjel a balesetin kikötni, akkor fél szemünket mindig tartsuk a bulizó kiskamaszokon. Még jobb, ha készülünk számukra is élvezhető programokkal: egy délutáni családi mozi akár szilveszteri hagyománnyá is válhat, csakúgy, mint a közös lakásdíszítés. Ugyancsak hasznos lehet egy másnap reggeli séta a frissen esett hóban (vagy fakultatív módon és havazás elmaradása esetén a téli erdőben). A pezsgőtől megfáradt fejünk és a másnapra újra élénkké vált lurkók sem fogják bánni.

4. Kiskamaszokkal

Velük már nehezebb a helyzet. Általánosan elmondható, hogy a fiatalok 13-15 éves kor körül kezdenek arra vágyni, hogy szüleiktől függetlenül, saját barátaikkal töltsék a szilvesztert. Így aztán csak rajtunk múlik, mikor engedünk a nyomásnak és adjuk be a derekunkat egy “jó, de csak ha fiúk nem lesznek” buliba. Amíg ez nem áll szándékunkban, addig vonjuk be őket is a felnőttek mókájába: süssük együtt a malacot és a virslit, és válasszuk ki velük közösen az esti programot. Az is segíthet, ha olyan társaságba megyünk ahol gyermekünknek (valódi) barátja is akad, vagy megengedjük, hogy egy-(maximum!) két barátját elhozza magával a közös partira. Valószínűleg el fognak vonulni, ne bánjuk!

+1. Ha még a pocakban van…

Viszonylag egyszerűnek tűnik, ám mégsem a legideálisabb babával a pocakban szilveszteri buliba menni. Ha a szülés időpontja közeli, akkor sem anyuka, sem apuka nem ihat (számolni kell ugyanis azzal, hogy egy vajúdó nőt nem szerencsés, ha a kapatos apuka visz éjjel a kórházba, miután képtelenség taxit fogni), ráadásul a szórakozásunk sem lehet teljes egy folyton nyűgösködő, aggódó várandóssal. Ha az első trimeszterben vagyunk, már este 8-kor az otthoni alvást fogjuk visszasírni, a középső trimeszterben esetleg élvezhető a dolog.