Így tanul gyorsan a gyermek a vizuális ingereknek köszönhetően

Ahány diák, annyi tanulási stílus létezik - ehhez a tanárok igyekeznek alkalmazkodni, ha kell új technológiák, módszerek bevetésével is. A mai világban minket érő hírek, impulzusok száma miatt ma már a hagyományos, frontális oktatás nem elég hatékony.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tanulás
2019. január 31. Juhász Anita

Alapvetően 3 főbb tanulási típust különböztethetünk meg tanulási ingerek szempontjából: a vizuális, az auditív és a mozgásos típust. A vizuális típus esetében fontos, hogy a tanuló lássa, elolvassa a feldolgozandó anyagot. A szöveg tagolásával, szimbólumokkal, ábrákkal, különböző színekkel, kiemelésekkel sajátítja el a tananyagot. Az auditív típus hallás után tanul a legkönnyebben: felolvasás, hangok, háttérzaj, rímek, ütemek segítik az emlékezésben és felidézésben egyaránt. A harmadik, a mozgásos típusba azok a tanulók tartoznak, akik egy-egy tanulási fázishoz valamilyen mozdulatot társítanak. Legyen szó teljes testmozgásról vagy például csak a kezek használatáról, legkönnyebben mozgás, érintés által rögzítenek ismereteket.

A vizuális tanulás szolgálatában: az interaktív tábla

Felhasználásuk szerint rengeteg típusú tábla létezik. Képzeljük csak el a világot ezek nélkül! Például, útjelző táblák, amik nélkül elszabadulna a közlekedési káosz. Vagy ott vannak a reklámtáblák, amelyek segíthetnek a választásban, vagy éppen felhívhatják figyelmünket egy adott problémára, veszélyre, érdekességre.

Az interaktív tábla a táblák egy új generációja. Nincs szükség külön monitorra és vetítővászonra, hiszen egy eszköz képes ellátni mindegyik funkciót. Az interaktív tábla esetében a saját kezünk vagy egy speciális toll válik az egérré, a billentyűzet pedig a tábla érzékelő felületén kapott helyet. Szemléltetésre és tanulásra is kiváló eszköz, ezért alkalmazzák az oktatásban és az üzleti életben is.

5 ok, hogy miért használd az interaktív táblát a tanulás során

1.     Leköti a tanulók figyelmét

Interaktív és színes tartalmával sokkal inkább figyelemfelkeltőbb, mint a hagyományos módszerek. A tábla sokféle használatának köszönhetően prezentációkat gyárthatnak, rajzolhatnak, hanganyagokat hallgathatnak, videókat nézhetnek a tanulók. Emellett nagy előnye, hogy azonnal, egy-egy felmerülő kérdésre online megoldást is kereshetnek együtt az oktatóval.

2.     Feladatok kavalkádja egy helyen

Bizonyított tény, hogy a diákok figyelmét lekötni rövidebb és váltakozó típusú feladatokkal lehet csak igazán. Az interaktív tábla lehetőséget arra, hogy érdekesebbnél érdekesebb videók, játékok, esetleg szerepjátékok váltsák egymást. Ezekre az oktató akár otthon, előre is felkészülhet, a kész anyagot pedig csak menti a pendrive-ra, esetleg a felhőbe.

3.     Interaktív játékok a csapatszellem kialakulásáért

Ha már játékokról beszélünk: az interaktív táblát többen is kezelhetik egyszerre. Így egy adott csoportos játékban hatékonyan tudjuk bevonni az összes tanulót, akik a siker érdekében motiváltan dolgoznak együtt egy csapatban.

4.     Jegyzetelés, de csak okosan!

Régebben kihívás volt egyszerre jegyzetelni és odafigyelni, főleg ha tömény, több órás anyagról volt szó. Az interaktív táblán megjelenő tartalom ma már online megosztható a csoporttal, így a tanulóknak már csak a tartalomra kell fókuszálni. Emellett pedig egyszerűen készíthetünk automatikus széljegyzeteket is, amelyeket óra végén szintén megoszthatunk a résztvevőkkel.

5.     Dinamikus óratervek és hatékonyság

Az interaktív táblák a tanítás szolgálatában is állnak, mindamellett, hogy a tanulók fogékonyabbak az így elsajátítható tartalomra. A tananyag nagy része vagy teljes egésze akár otthon is egy laptop segítségével összeállítható, az órán felmerülő kérdések hatására pedig szabadon alakítható. Használatuk egyszerű, így nem kell óra előtt fél órát tölteni a kábelek összekötésével, vagy hogy elvégezzük a megfelelő beállításokat a táblán.

Bár többféle tanulási típus létezik, egyben mind megegyeznek: szükségük van valamilyen ingerre a tananyag elsajátításához. Az interaktív tábla egy újfajta technológiai eszköz, a tanulás és egyben tanítás új vívmánya, mely képekkel, hangokkal, esetleg mozgásra buzdítással segíti a különféle típusú diákokat a tanulásban.

Főleg a vizuális ingerek hatására könnyebben tanulóknak ez a tábla nagy segítség lehet. Aki ezen tanulói típusba tartozik, annak azonban az interaktív tábla mellett sok, tanulást megkönnyítő módszer áll még rendelkezésre. Például színkódhasználattal, tehát fontosabb vagy eltérő elemek különböző színnel való kiemelésével tudja elkülöníteni az anyag egybetartozó vagy különálló részeit. A grafikonok és képek tanulmányozásával vagy a másolás által pedig automatikusan rögzülnek az információk. Természetesen ne feledkezzünk meg különböző videókról, kísérletekről vagy dokumentumfilmekről sem, amelyek színesítik és jól szemléltetik az elsajátítandó ismereteket.

Fotó: Pixabay