Ilyen megszülni egy óriásbabát

6 kilós babának adott életet a 29 éves floridai anyuka.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. július 15. Babaszoba

Chrissy Corbitt kisebb megdöbbenést okozott a kórházi személyzet körében, ugyanis májusban egy 6 kilós kislánynak adott életet. “Mikor az orvos megmutatta, teljesen ledöbbentem. Óriási volt” – mondta az InsideEdition.com nevű online magazinnak. “Alig hittem el… olyan volt, mintha egy totyogót hoztam volna világra.”

Chrissy-nek három másik gyereke is van, akik mind 4 kiló körüli súllyal születtek, ezért sejtette, hogy a negyedik baba sem lesz kicsi. De azt álmában sem gondolta, hogy a csodájára járnak majd a kórházban, olyan nagy csecsemő lesz. Chrissy császárral szült egy héttel a kiírt időpontja előtt, és mikor kivették a babát, az orvos és a szülésznő is tapsoltak meglepettségükben. Az orvosa később azt is elárulta, hogy Carleigh volt a legnagyobb baba, akit valaha világra segített a praxisa alatt.
A kislány jó egészségnek örvend, csak éppen egyik ruhácskába sem fér bele, amit az édesanyja vett neki – 3 hetesen Carleigh 9 hónapos babákra való ruhákat hord.

Kicsi az esély az óriásbébire

Mielőtt azon kezdenél pánikolni, hogy egyszer neked is hatkilós gyermeked születik, megnyugtatunk: erre rendkívül kicsi az esély. “Amerikában a gyermekek 1,1%-a születik 4,5 kiló feletti súllyal, Chrissy pedig ennél jóval többet nyomott a születésekor” – mondja Dr. Lauren Streicher, amerikai szülész-nőgyógyász professzor.
Magyarországon is inkább a koraszülés és az alacsony súllyal (2500 g alatt) született babák száma nagyobb: az évente megszülető 94-99 ezer kisbaba 8-9 százaléka (100 csecsemőből 8) idő előtt látja meg a napvilágot. Ugyanígy az óriásbébik anyukái általában valamilyen egészségügyi problémával is rendelkeznek, többnyire terhességi cukorbetegséggel, mellyel a hatkilós Carleigh anyukája is megküzdött.
“Az extrém nagy súlyú babák esetében császármetszést szoktunk javasolni, ugyanis az újszülött méretei miatt elakadhat a szülőcsatornában” – mondja dr. Christine Greves, amerikai szülész-nőgyógyász. “Három dolognak kell stimmelnie ahhoz, hogy a természetes szülés sikeres legyen: a méhnek elég erősnek kell lennie, hogy az anya ki tudja nyomni a babát, a medencének kellően szélesnek kell lennie, a babának pedig a megfelelő méretekkel kell rendelkeznie és a megfelelő pozícióban kell elhelyezkednie.”