Ingyen betét a lányok oktatásáért

Ingyen egészségügyi betéttel szeretnék segíteni a lányok oktatását Kenyában. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a szegény családok lánygyermekei nagyon sokat hiányoznak az iskolából megfelelő eszközök hiányában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2018. április 13. C.L.

Ingyen egészségügyi betétet kapnak a pubertás korba lépett kenyai lányok egy új törvény szerint. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy minimalizálják a menstruáció miatti iskolai hiányzásokat az országban.

Uhuru Kenyatta elnök szerdán írta alá a törvényt, amely minden, iskolai rendszerben regisztrált lány számára biztosítja az ingyenesen hozzáférhető, minőségi egészségügyi kelléket.

Egy 2016-os UNESCO jelentés szerint ugyanis 10-ből egy lány hiányzik az iskolából a menzesz alatt, amely jelentős hátrányokat okoz a megfelelő iskolázottság elérésében. A tanulmány rámutat: ezek a lányok a havi 28 napból átlagosan négy iskolai napot hagynak ki havonta, ami  általános felső tagozatában (6-8-osztályig) 18 hetet, míg a gimnázium négy évére vetítve 24 hét távolmaradást jelent összesen.

Tavaly novemberben a kormány megszüntette az egészségügyi betétek előállításához felhasznált nyersanyagokra kivetett vámot, felpezsdítve ezzel az iparágat.