Iskolapadban tanulják a gyermeknevelés fortélyait brit szülők

Nagy-Britannia egyik vezető magán lányiskolája speciális kurzust kínál azoknak a felnőtteknek, akik a szoros napirendjük miatt nem tudnak elegendő időt fordítani a gyermekeikre és a legalapvetőbb szülői feladatokkal is nehezen boldogulnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 27. szabo.daniel

Nagy-Britannia egyik vezető magán lányiskolája speciális kurzust kínál azoknak a felnőtteknek, akik a szoros napirendjük miatt nem tudnak elegendő időt fordítani a gyermekeikre és a legalapvetőbb szülői feladatokkal is nehezen boldogulnak.


A nyugat-londoni Hammersmith negyedben működő St. Paul lányiskola vezetője, Clarissa Farr által tartott szemináriumokon a szülők megtanulják kezelni a gyermekük stresszét és azt is, miként állítsanak fel bizonyos korlátokat a harmonikus családi élet megteremtéséhez. A kurzuson szóba kerül, hogy a kamaszok miként maradhatnak biztonságban a brit fővárosban, illetve, hogy a szülőknek miként érdemes kezelniük gyermekeik éjszakai életét.

A hatezer dolláros (1,3 millió forint) félévi tandíjjal működő intézmény vezetője szerint a szülői szerepkört előzi meg a “legkevesebb felkészülés”. A hosszúra nyúló munkaidő miatt a szülők egyre inkább időhiánnyal küzdenek az utóbbi években. A Blackberry készülékekhez hasonló hordozható szerkentyűk népszerűsége pedig egy “állandóan éber” kultúrát hozott létre, amelyben azonban az emberek egyre kevesebb valódi időt szentelnek a családjuknak – hangoztatta.

Az iskola – amelyben Rachel Weisz színésznő és a néhai Natasha Richardson is tanult – nyári felmérése szerint a szülőknek majdnem a fele kevesebb mint öt órát tölt együtt hetente a gyermekével. A speciális kurzus a modernkori gyermeknevelés legalapvetőbb pontjaira is kitér. “Útmutatót nyújtunk azoknak a szülőknek, akik a zsebpénzt, vagy a lefekvés idejét érintő alapvető kérdésekben is szeretnék kikérni az iskola álláspontját” – idézte az igazgatónőt a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Farr szerint az állandó időhiánnyal küzdő szülők hajlamosak túlkompenzálni a hosszú távollétek miatti bűntudatokat azáltal, hogy nagyon engedékenyek a gyermekeikkel. “Hiú ábránd azt hinni, hogy felnevelhetünk egy gyereket az iPhone-on keresztül. Ha a gyereknek problémája van, akkor a szüleivel akar beszélni, akiknek meg kell tanulniuk háttérbe szorítani a napirendjüket és rájuk figyelni. Néhány szülő hajlamos mindent megadni a gyermekének, kivéve azokat a határvonalakat, amelyek segíthetnek nekik megtalálni biztonságos helyüket a családban és az iskolában” – mondta.

A szülők szoros napirendjére való tekintettel az intézmény azt tervezi, hogy két évre előre tájékoztatják őket az iskolai rendezvényekről.