Játszótéri illemtan

A szülők és a gyermekek közti konfliktusok nagy része elkerülhető, ha betartunk néhány fontos szabályt. Ezúttal 5 konkrét példával segít a csalad.hu, hogyan lehet kivédeni a lehetséges kellemetlenségeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2019. április 15. csalad.hu

Itt a jó idő, így egyre több kisgyermekes anyuka lepi el a játszót, ami óhatatlanul is számos vita forrása lehet. Nem egy anyukától hallani, hogy már a gondolattól is befeszül, ha menni kell: mi lesz, ha a dackorszakos elkezd hisztizni, ha nem lesz elég kedves a többi gyermekkel, ha az ő szemefényét éri valamilyen atrocitás? Tapasztalataink szerint a kicsik gyorsan átlendülnek a fent felsorolt helyzeteken, a szülők viszont sokszor kegyetlenül ítélkeznek egymás felett. Lássuk, mi mindent tehetünk a békés és nyugodtabb időtöltésért!

1. Érkezzünk felkészülten!

Amint elkezdődik a dackorszak, érdemes úgy nekivágni a nagy kalandnak, hogy előre lefektetjük a szabályokat. Közvetlenül a játszótér előtt rövid, határozott mondatokkal közöljük a gyermekkel, mit szabad és mit nem: Nem szórhatsz másra homokot! Ne vedd el más játékát! Nem bánthatsz senkit!

Mondjuk el azt is, mivel jár a szabályok megszegése: 2 rászólás után hazamegyünk.

Lehet, hogy az első pár alkalommal saját magunkkal is kitolunk, mert 5 percig tart majd a játszós móka, de ha tudatosítjuk benne, hogy azért kellett eljönni a játszótérről, mert homokot, játékot dobált, stb… akkor legközelebb már együttműködőbb lesz ő is.

2. A homokozó dzsungel

Ez az a terület, ahol mindenki mindennel játszik, azaz konfliktus szempontjából a legveszélyesebb része a parknak. Úgyis a máséval játszanak a kicsik, de azért az illendőség kedvéért vigyünk magunkkal a gyermek nevével ellátott homokozókészletet. Tanítsuk meg arra, hogy kérje más játékát, ne csak elvegye! Maradjunk a csemeténk mellett, mert sokszor csak így tudjuk megelőzni, hogy a totyogók egy nézeteltérés során megkalapálják egymást a homokozólapáttal.

3. Ne sajátítsuk ki a játékokat!

Lehet, hogy a gyermekünk rajong a hintázásért, és akár egy órát is szívesen eltölt benne, de ez a játszótéren nem lehetséges. Figyeljünk oda egymásra! Ha látjuk, hogy más is vár egy ideje, akkor szóljunk a miénknek, hogy lassan ideje kiszállni (például, amikor végigénekeltünk egy dalt). Ezzel a módszerrel még a hiszti is elkerülhető, hiszen nem váratlanul zökkentjük ki a kicsit a szeretett tevékenységből. Fordított helyzetben pedig szoktassuk hozzá a gyermeket, hogy vannak dolgok, amire várni kell. 5-10 perc elteltével azért udvariasan megkérhetjük a hintáztató anyukát, hogy adják át a helyet.

A cikk itt folytatódik.