Jó dolog a légkondi, de okosan kell használni

A nyári nagy melegben igen jól esik a hőségből a kellemes hűvösbe lépni, de van néhány alapvető tudnivaló, amit célszerű betartani, ha nem akarunk magunknak kellemetlen perceket, netán napokat okozni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
légkondi
2017. augusztus 08. Család.hu

Légiósbetegség

Sokan, ha megfájdul a torkuk, nem is gyanakodnak a légkondicionálóra, míg mások nyomban a légiósbetegségtől tartanak. De mi is ez? A légiósbetegség felfedezésekor vált ismertté, hogy a légkondicionáló berendezésben elszaporodó kórokozók milyen nagy bajt tudnak okozni. Az eset egy veterán légiós találkozón következett be, ahol a klíma berendezésben elszaporodó legionella baktériumok sokakat megbetegítettek. Ez a kórokozó egy vízszerető baktérium, amivel nap mint nap kapcsolatba kerülhetünk, de ha vízpermettel a tüdőnk mélyére lélegezzük, valódi – atípusos – tüdőgyulladást okoz. A légkondicionáló berendezések belsejében a lecsapódó pára miatt mindig van folyadék, ebben telepednek meg a kórokozók. Ezek legtöbbször gombák, de baktériumok is előfordulhatnak. Az általuk okozott légúti tünetek nem is fertőzések, inkább allergiás reakciók.

A torokfájás fő oka

A klímák okozta torokfájás fő oka a hideg mellett a szárazság. A légkondicionáló berendezések ugyanis nem csak hűtenek, hanem szárítják is a légteret. Éppen ezért a légkondicionált helyiségekben sokkal szárazabb a levegő, ami irritálja a légutakat. Az irritáció hosszabb távon pedig gyulladáshoz vezethet. Ráadásul a száraz légutak nehezebben tisztulnak és könnyebben telepednek meg bennük kórokozók, így a fertőzésekre való hajlam is nő, amihez már semmi köze sincs a légkondicionálóban megtelepedett kórokozókhoz. A másik problémát a direkt hideg levegő okozza. A hideg levegőnek légúti irritáló hatása van, és az arra hajlamosakban megfázást, vagy akár migrént okozhat.

Előre kell tervezni

Az adott helyiséghez megfelelő méretű légkondicionálóra van szükség. Ha az adott helyiséghez kicsi a légkondi kapacitása, állandóan fújni fog, hogy megfelelően hidegen tartsa a helyiséget. A felszerelés helye ugyanilyen fontos, a helyiség egyenletes hűtéséhez, ugyanis az kell, hogy rendesen körbeáramoljon benne a levegő. Nem szabad, hogy álló részek alakuljanak ki benne. Az sem jó, ha az ágyunk, vagy a munkaállomás direkt a levegőáramlás útjában van. A folyamatos, vagy nagyon hidegre állított hőmérséklet sem kedvező. Télen sem 18 fokot tartunk a szobában, akkor nyáron miért kellene a jeget fújni magunkra? A hidegebb levegő elérésére még a megfelelő kapacitású légkondicionáló is folyamatosan és nagy áramlással kell, hogy dolgozzon és a levegőt is jobban szárítja. Azért sem szabad túlhűteni a helyiséget, mert a melegből hidegbe, hidegből melegbe járás megterheli nemcsak a légutakat, de az egész szervezetet is.

A helyes használat

A cikk ITT folytatódik.