Jön a jégvihar – Lehülés érkezik!

1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 21. bencze.aron

1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.


Elérte az országot a hidegfront, miközben máshol még tombol a kánikula. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a várható heves zivatarok miatt már több térségre első fokú riasztást adott ki.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható információk szerint Győr-Moson-Sopron megye több térségében már első fokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. Ezzel együtt az egész napra vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint összesen tíz megyében van érvényben első fokú figyelmeztetés, vagyis csütörtökön Győr-Moson-Sopron mellett Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet heves zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra.

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ország nagy részén még 33-35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek.

Péntekre a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol legalább első fokú figyelmeztetést adtak ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében viszont másodfokú figyelmeztetés szerepel, vagyis ezeken a területeken még nagyobb eséllyel lehet számítani olyan zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, nagy méretű jégdarabokkal jégeső, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések kísérhetnek. Ugyanezen megyékben emellett a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakul majd.

Darányi Mariann azt mondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32-34 fok, a többi területen 28-30 fok körüli maximum várható.

A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik – mondta a meteorológus. Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Az időjárás pénteken a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, és tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Vizenyősebbé, ödémásabbá válik ilyenkor a szervezet, és ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is okozhatja.