Kalandtúrázzunk a legszebb magyar szurdokokban

A nyári forróság talán nem a legideálisabb időszak a túrázásra. Kivéve akkor, ha az úti cél kellően hűvös, ráadásul barangolás közben a természet frissítő erejét és az erdők nyugalmát a kalandtúrák izgalmával párosíthatjuk. Aki mozgalmas kirándulásra vágyik, keresse fel az alábbi gyönyörű szurdokok valamelyikét. Egyikben sem fog csalódni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2017. június 11. Origo

1. Páris-patak szurdoka, Cserhát

Nógrádszakáltól északra, a magyar–szlovák határ közelében találjuk a helyiek által kis túlzással palóc Grand Canyon névre keresztelt völgyszorost, amelyet a térképen Páris-patak szurdoka néven lelhetünk fel. Patakot azonban ne nagyon keressünk a medrében, mert a szurdok az év nagy részében kőszáraz, csak tavasszal és ősszel, esőzések idején csordogál benne egy erecske.

A mintegy 300–350 méter hosszú, 20–25 méter magas, helyenként csak 2–3 méter széles szorosban szinte függőlegesen magasodnak a fejünk fölé a több millió évvel ezelőtt itt kanyargó folyó hordalékából keletkezett sziklaszerű képződmények. Néhol bedőlt fatörzsek és mohás, ember nagyságú kőzettömbök között ügyeskedhetjük át magunkat.

Világviszonylatban is geológiai kuriózumnak számítanak az országban elsőként itt fellelt fatörzsbarlangok. Ezek az üregek tulajdonképpen a kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai. A Páris-patak völgye védett természeti terület, látogatását megéri egybekötni a közeli, ősmaradványairól híres Ipolytarnóc bemutatóhelyének megismerésével.

Megközelítés

Érdemes Nógrádszakál-Ráróspuszta irányából Nógrádszakál felé haladva az országútról balra letérni, majd a vasúti sínen áthaladva megközelíteni a szurdokot. A tájékozódást segíti az Ipoly Erdő Zrt közút mellett elhelyezett információs táblája, amely részletes leírást ad a védett területről.

Túratipp

Útvonal: Nógrádszakál (Z) – Páris-patak szurdoka (Z+) – Litke (Z) – Ipolytarnóc. Táv: 15 kilométer. Szint: 560 méter. Időtartam: 3–4 óra. Könnyű túra, nem igényel különösebb felkészülést, de az izmokat azért jól megmozgatja.

2. Felső-szoros, Bükkalja

Kács és Cserépváralja között, az utóbbihoz némileg közelebb húzódik a Bükkalja talán legtöbb látnivalóval kecsegtető, 10–15 méter magas sziklafalakkal övezett szurdokvölgye. A Kő-völgy leglátványosabb része a Felső-szoros, ahol érdekes sziklaformációk, monumentális, orgonasípszerű kőzettornyok váltakoznak a Tardi-ér vájta szűk mederben.

A bedőlt fatörzseken való átjutás, a mohával borított sziklák kerülgetése, a kőről kőre ugrálás maradandó élményt nyújt az ide látogatóknak. A szoros bal oldali felső peremén, a Szaduszka-tetőn jégkorszakban képződött kisebb kőtengerekkel találkozhatunk.  A szurdokon végigmenve a Dobi-rét késztet megállásra, amely főként tavasszal és nyáron elbűvölő, amikor százszámra nyílnak rajta a virágok.

Megközelítés

Cserépváralja felől a piros sáv jelzésen érkezhetünk leggyorsabban a szurdokba, de rövid kitérővel a Csordás-völgy kaptárköveinek impozáns méretű piramistornyait is meglátogathatjuk.

Túratipp

Útvonal: Cserépváralja (P) – Felső-szoros – Kács. Táv: 8 kilométer. Szint: 260 méter. Időtartam: 2 óra. Könnyűnek mondható terep, jól jelzett turistautakon, sok látnivalóval és érdekességgel.

A cikk itt folytatódik!

Fotó: bukkalja.info