Karácsony 1914-ben egy lövészárkokban – fotók a világháborúkról

Az első világháború nyugati frontján 1914. december 24-én váratlanul elhallgattak a fegyverek, a lövészárkok katonái pedig karácsonyi dalok éneklésébe kezdtek. Azon az estén angolok, franciák és németek együtt cigarettáztak, fociztak és beszélgettek a frontvonal kellős közepén – a senki földjén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 30. bencze.aron

Az első világháború nyugati frontján 1914. december 24-én váratlanul elhallgattak a fegyverek, a lövészárkok katonái pedig karácsonyi dalok éneklésébe kezdtek. Azon az estén angolok, franciák és németek együtt cigarettáztak, fociztak és beszélgettek a frontvonal kellős közepén – a senki földjén.


Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek – hangzott II. Vilmos császár híres mondata az első világháború kirobbanáskor. 1914 decemberében mégis tízezrek rekedtek a frontvonalakon. Ypreskörzetében szenteste, azaz pontosabban éjfél után a német csapatok díszíteni kezdték a lövészárkokat, és énekelni a Stille Nacht-ot, nem sokkal később az angolok csatlakoztak az ünnepi hangulathoz, majd megtörtént az, amire kevesen számítottak: a Royal Welsh Fusiliers és a 134. Szász Gyalogezred katonái párbeszédbe kezdtek egymással. De a front más pontjain is akadt hasonló példa.

Rögtönzött futballmeccs

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a front karácsonya olyan lesz, mint a világháború bármely másik napja, ugyanis XV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását a szemben álló katonai tömbök egyhangúan utasították el, a hadviselő országok nőegyletei által küldött levelek pedig szintén nem mozdították előre a béke ügyét. A legfelső katonai vezetők még december 24-én is ragaszkodtak a szigorú hadi fegyelem fenntartásához. A fegyelem azonban pillanatok alatt eloszlott…

Ahogy a felkelő nap első sugarai megvilágították a frontvonalat, a katonák előmerészkedtek az árkokból és az úgynevezett semleges zóna felé közeledtek, ahol nemcsak megajándékozták egymást: szivart, édességet, sonkát, kenyeret, gombokat és más apróságokat csereberéltek, közösen énekeltek, de, egyes helyeken még futballmeccset is szerveztek a ”senki földjén”. De volt olyan eset is, amikor az ellenség soraiból származó lelkész-teológus segített eltemetni az angol katonát.

A „frontbarátkozás” híre hamar eljutott a főhadiszállásra, ahol Sir John French és Sir Horace Smith Dorrien, a két brit parancsnok azonnal elrendelte, hogy az eset nem ismétlődhet meg. A német lapok szintén elítélték a dolgot, és kihirdették, a jövőben súlyos büntetésre számíthat az, akit ilyesmin kapnak.

Spontán béke

Ezzel együtt a fegyverszünet időtartama sem bizonyult egységesnek: egyes helyeken csak december 25-ére vonatkozott, míg máshol akár újév napjáig is kitartott. Egy dolog viszont mégis közös volt ezekben a karácsonyi ünnepségekben, tudniillik, hogy a fegyvernyugvás és a frontbarátkozás teljesen spontán módon zajlott le, egy csipetnyi szeretetet és emberséget hozva az öt hónapja egymást gyilkoló katonák közé.