Karácsonyi gyerek könyvajánló

Amikor mesekönyvet hoz az angyal a fa alá, az egy különleges ajándék. Új világokra nyit kapukat, melyeken a szülő és a gyerek együtt léphet be. A mesekönyv olyan ajándék, mely a meghittséget, a szeretetet, az odafigyelést is odaajándékozza a kötettel együtt. Hiszen nincs is annál erősebb kötelék, melyet a szeretet épít ki. Amikor pedig összebújunk este az ágyban és együtt mesélünk, az ilyen hidat épít, hiszen közös időt jelent, amikor csak te, csak én, és a mese számít, amit együtt élünk át.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekek
2017. december 17. Schütz Gabriella

Klasszikus egy estés, rövid, téli mesék

24 mese karácsonyra – Naphegy kiadó

Nekünk ezt a mesekönyvet a Mikulás hozta. Az első hat mesét villámtempóban olvastuk el, aztán advent többi napján mindig csak egyet, persze este. A gyerekeim sokszor kérleltek, hogy menjünk tovább, olvassunk még egyet. Nekem is nehéz volt leállnom, mert a mesék nem túl hosszúak, általában 2-3 oldalasak, könnyen olvashatóak, és szívmelengetőek. A mi kedvencünk a 17. mese, ami arról szól, hogy a fenyőfákat nem szükséges kivágni, de olvashatunk a három karácsonyi kismalacról is, vagy megtudhatjuk milyen is Manóék karácsonya. Szabó T. Anna fordításában igazán élvezhető és minőségi a magyar szöveg, a mesék pedig megkönnyítik a karácsonyra való hangolódást.

Holle Anyó Birodalma – Cerkabella Kiadó

Ez egy igazán remek kötet, hiszen Boldizsár Ildikó, a meseterápia megalkotója gondolta újra a klasszikus mesét, és Szegedi Kata varázsolta mellé a lélegzetelállító képeket. Ebben az ismerős, mégis ismeretlen mesében Holle Anyó áll a középpontban, ő ad válaszokat mindannyiunk számára, merre is van az előre a kút mélyéből.

Világvége alsó – Naphegy Kiadó

Ez egy igazi fa alá való mesekönyv. Szakít a hagyományokkal, és teljesen új köntösben tárja elénk a már megszokott népmeséinket. Hogyan is kell ezt érteni? Valahogy úgy, hogy közelebb jönnek a mi világunkba a mesék. Kortárs magyar szerzőink újra gondolták a régi idők meséit, fűszerezik őket humorral, okos kütyükkel, minecraft-tal, vagy éppen a messenger-rel. A legkisebb lányom kedvence a Három csipet só című mese, mely újdonsült változatának apropóján ő is elgondolkodott a kérdésen, hogy is szereti ő maga a szüleit.

Keress találj mesélj, Boldog karácsonyt! – Scolar Kiadó

A legkisebbek számára is izgalmas felfedezést nyújt ez a kedves kis böngésző, mely alakjánál és nagyságánál fogva a 2-3 éves óvodások számára is kézbe fogható, lapozható. Minden egyes oldalon megelevenednek a karácsonyhoz tartozó szokások, így a mézeskalácssütés, a fenyőfavásárlás, a karácsonyi vásár, és persze a szenteste is. Minden egyes oldalon meg kell keresni a kiemelt tárgyakat, személyeket, és pár sorban gondolat és beszélgetést indító kérdések is sorakoznak, melyek megkönnyítik a kisgyerekek számára a mesélést, a felnőttek számára a kapcsolatteremtést. Ez a mesekönyv igazi első lépcső az olvasó felnőtt generáció felneveléséhez.

Hosszabb, karácsonyos, több napos kalandos történetek

Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt – Kolibri Kiadó

Ha már nem hiszünk az ünnepi csodájában, akkor a csillogás megfakul, majd szépen lassan elkopik és csak a szürkeség marad hátra. Amélia, akit a dologházba zárnak, már egyre kevésbé hisz Karácsony Apóban, akinek ki kell szabadítania a lányt, mielőtt végleg minden késő lenne. Segítenek neki persze a koboldok, a rénszarvasok, még maga az Angol királynő is. Az élet azonban nem tündérmese, és a glimpik ármánya nyomán a trollok lerombolják mindeközben koboldfalvát. Igen ám, de akkor mi is lesz idén a karácsonnyal? A végére minden kiderül. Nehéz döntések, vicces helyzetek, ismerős karakterek várják azokat az olvasókat, akik egy különleges mesére vágynak.

Tom Fletcher: Christmasaurus, dínót kérek karácsonyra – Kolibri Kiadó

Ez a csodálatos karácsonyi mese, mely éppen jól fűszerezett, ha a humorról van szó. A történet arról szól, hogy amire vágyunk, az nem mindig az, amit valóban szeretnénk. A fiatal énekes és író, a népszerű vlogger,Tom Fletcher, aki mellesleg két kisfiú édesapja is, meglepő történetet mesél egy mozgássérült kisfiúról, Trundli Viliről, akinek a Mikulás teljesíti a kívánságát, és meglepi egy igazi hús vér dínóval, akit ő maga költ ki. Idén karácsonykor mutatják be Londonban a regényből készült színdarabot, de már készül a rajzfilmsorozat is. Idén év végén pedig a magyar olvasókhoz is eljut a Christmasaurus című, mókás, igazi családi mesekönyv.

 

Játszós, vicces mesekönyvek

Egy egészen agyament atlasz a nagyvilágról – HVG kiadó

Első ránézésre olyan, mint egy nagyalakú böngésző. Hatalmas információhalmazt tartalmaznak az oldalak, melyek vicces, érdekes, és rettentően izgalmas módon tárják azt a kis felfedezők elé. Az agymanók mindenhová eljutnak, felmásznak, leereszkednek, minden lukba, résbe bekukkantanak, mindent megnéznek. A hat kihajtható oldalon a hat földrész látható, az összes tudnivalóval, ami igazán lényeges, de olyat is fogsz köztük találni, amivel még egyáltalán nem is találkoztál. Én például nem tudtam, hogy az Andokban termesztik minden mag anyját a quinoa-t.

Tatu és Patu csodálatos karácsonya – Cerkabella Kiadó

Tatut és Patut nem kell a gyerekeknek bemutatni. Ők azok a vicces srácok, akiket nem csak az elsősök, de nagyobb kamaszok is szívesen olvasnak. A karácsonyi kötetet lapozgatva  garantáltak a könnyesre nevetett szemek. Akár nagyobbaknak vesszük önálló időtöltésre, akár kisebbeknek együtt olvasásra, nem fogunk csalódni. Hiszen a felnőttekre is gondoltak, a szórakoztató rajzok, a rövid frappáns szövegek mind-mind nagyon humorosak.

 

Karácsonyi kreatív foglalkoztató – Scolar Kiadó

Ebben a nagyalakú foglalkoztató füzetben nem csak a szokásos karácsonyi kifestőket találjuk, hanem egy halom izgalmas rejtvényt, például számösszekötőket, párkeresőket, labirintusokat, de különféle játékokat. Továbbá könnyen kivehető lapokból álló „barkács” oldalak is helyet kapnak a kötetben, melyek segítségével, a kicsik saját kezükkel készíthetnek ajándékot az egész család számára. Hajtogathatnak, kivághatnak, színezhetnek, hogy megannyi használható karácsonyi dekorációt és ajándékokat, karácsonyfadíszeket, ajándék kísérőket, képeslapokat készítsenek a családtagok nagy örömére.

365 játék lego elemekből – HVG Kiadó

Rengeteg a lego otthon, de a gyerekek kérdésére, hogy mit is építsünk, olyan nehezen tudok újra és újra válaszolni. Ez a vaskos kötet egy csapásra megoldotta minden problémámat. Nem csak rendkívül kreatív, de „építhető” tanácsokkal is szolgál. Ha pedig egyáltalán nincs ötletünk, akkor olyan kérdésekkel is a segítségünkre siet, hogy mennyi időnk van, milyen elemeink vannak, vagy egyedül esetleg többen szeretnénk-e építeni. Az év minden napjára van egy ötlete, melyek egyediek, sőt tovább is gondolhatóak. Ötletes, új, egyszerű, és nagyszerű.