Karrier vagy háztartás – a női dilemma

Akadályozza a nőket a munkahelyi előmenetelben, hogyha otthon is ők vezetik a háztartást - állapította meg egy tanulmány, amelyről a Health Day számol be. A férfiaknál ezzel szemben az, hogy mennyire veszik ki részüket az otthoni munkából, nem befolyásolja munkahelyi sikereiket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 21. bencze.aron

Akadályozza a nőket a munkahelyi előmenetelben, hogyha otthon is ők vezetik a háztartást – állapította meg egy tanulmány, amelyről a Health Day számol be. A férfiaknál ezzel szemben az, hogy mennyire veszik ki részüket az otthoni munkából, nem befolyásolja munkahelyi sikereiket.


Nők esetében úgy tűnik, hogy a háztartási feladatok befolyásolják munkahelyi teljesítményüket, mert így nem annyira vágynak az ottani sikerekre.

Annak ellenére, hogy a nemek közötti egyenlőség ma már számos helyen megjelenik, a nők még mindig hajlamosak nagyobb felelősséget vállalni a gyermeknevelés és a háztartás területén is. A kutatók szerint ez hatással van a nők pályaválasztására is.

Ez azzal jár együtt, hogy a nők kevésbé küzdenek magasabb pozíció betöltéséért munkahelyükön, és sokszor nem dolgoznak teljes munkaidőben, még akkor sem, hogyha megtehetnék. A teljes nemek közötti egyenlőséghez a nőknek háztartási feladatuk egy részéről is tudniuk kell lemondani, és a férfiaknak is több szerepet kell vállalniuk az otthoni feladatokban – olvasható a tanulmány eredményének értékelésében.