Kérdezz fiam, csak így tanulhatsz igazán! + VIDEÓ

Az iskolába járó gyermekeink kíváncsisága nem marad el egy-egy feltalálóétól, a különbség csak az, hogy hagyjuk –e kérdezni, felfedezni gyermekeinket, motiválni Őket arra, hogy merjenek a belső kíváncsiságuknak teret adni és próbálkozni. Hogyan támogathatjuk Őket ebben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A magyar szürkeállomány világszerte híres, kicsiny országunk méreteihez képest annál több és értékesebb felfedezést adott a világnak, mint például a polarizált fényterápiát, a golyóstollat, a helikoptert vagy akár a bűvös kockát. Napokig sorolhatnánk a felfedezéseket, egy biztos, minden sikertörténet mögött kitartó próbálkozások, kísérletezések sora áll, amiben a lényeg az újabb és újabb felvetés, a kérdés volt, ami előrelendítette a folyamatokat. Az iskolába járó gyermekeink kíváncsisága sem marad el egy-egy feltalálóétól, a különbség csak az, hogy hagyjuk –e kérdezni, felfedezni gyermekeinket, motiválni Őket arra, hogy merjenek a belső kíváncsiságuknak teret adni és próbálkozni. Hogyan támogathatjuk Őket ebben?

„Nincs rossz kérdés” – fogalmaz Balatoni József, alias Jocó bácsi az ország legnépszerűbb tetkós történelem tanára, aki az élményalapú oktatás híve. Nem nekem kell kérdeznem, hanem a srácoknak. Ha esetleg nem tudom a választ, akkor megkeressük együtt, akár az interneten, akár történelmi emlékhelyeken, akár olyan játékos-tudományos felvetések, kisfilmek mentén, mint például a Da Vinci Learning TV csatorna filmjei. Sokkal könnyebb úgy tanulni és tanítani, ha mindannyian élvezzük. Kit ne érdekelne, hogy hol és mikor fedezték fel a csokoládét?… És igen innen is elkezdhetünk beszélni a nagy földrajzi felfedezésekről, ahogy nem rég egy vetélkedőn tettük„ – foglal állást a játékos, vidám felfedezések és újszerű digitális tudásmegosztás mellett a népszerű tanár.

„Számtalan gyerekprogramot szerveztünk már, de a legnagyobb sikere mindig a titkos, kíváncsiskodó, cinkos feladatoknak van, amiben EGYÜTT FEDEZHETÜNK FEL VALAMIT, még az sem baj, ha néha nem sikerül, hisz ez is az élet része.”  – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója. „Szülőként és a Da Vinci Learning TV csatorna nagyköveteként is arra bíztatok minden kisgyermekest, hogy csináljanak együtt vidám kísérleteket, menjenek együtt esőben kirándulni vagy épp éjszaka keressenek az égen megfelelő csillagképeket, mert az így szerzett élmény és tudás a gyerekek belső motivációját serkentik. Minden gyerek más és más, van olyan kisfiú, akit el nem lehet hozni az autószerelő műhelyből, mert tátott szájjal nézi a kerékcserét, másokat az állatvilág nyűgöz le. Hagyjuk a gyermek kíváncsiságát kibontakozni és támogassuk a felfedezésekben, adjunk nekik olyan eszközöket, nézzünk együtt olyan filmet, ami fellobbantja a kíváncsiság tűzét, neveljünk boldog kis felfedezőket, akik rácsodálkoznak a világra.”

A cikk ITT folytatódik.