“Keresztény öröm” – ismét sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra

2018. május 12-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. A találkozó programjai ez alkalommal a keresztény öröm köré szövődnek majd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nagymaros
2018. május 10. Czefernek Léna

„Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

A találkozó programjai ez alkalommal a keresztény öröm köré szövődnek majd. A főelőadást Farkas László atya, a Váci Egyházmegye korábbi ifjúsági referense tartja. A találkozó meghívólevele elérhető a rendezvény honlapján: http://nagymaros.katolikus.hu/oruljetek-az-urban-szuntelenul-nagymarosi-ifjusagi-talalkozo-2018-tavaszan/

A főelőadást követően az őszi találkozóhoz hasonlóan a „klasszikus” nagymarosi fakultációkon túl számos kisebb létszámú lelkiségi műhely várja a résztvevőket a délután folyamán. Különféle szerzetesközösségek, lelkiségi mozgalmak tagjait hívtuk, hogy ezeken a workshopokon abban segítsenek, hogy megtalálják az imádságban az utat örömünk forrásához, Jézus Krisztushoz.

A szentmise főcelebránsa Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, szónoka pedig Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke lesz. A zenei szolgálatot Sillye Jenő és barátai szolgáltatja majd, akik a szentmisét követően közös éneklésre, majd közös táncolásra hívják a résztvevőket.

A találkozó programja

 • 9:00 – napindító a Mentemisszióval (plébániakert)
 • 10:00 – főelőadás – Farkas László atya, majd szentségimádás mentemissziós fiatalokkal (plébániakert)
 • 12:00 – fakultációk (különböző helyszíneken)
 • 14:00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
 • 15:30 – énekpróba a szentmisére
 • 16:00 – szentmise – főcelebráns: Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, szónok: Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke (plébániakert)
 • 18:00 – közös éneklés Sillye Jenővel és barátaival, majd táncház a Jászok Együttessel (plébániakert)


Milyen programok várják a fiatalokat?

Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon, imaműhelyeken vehetnek részt.

 • Farkas László atyával a plébániakertben maradva beszélgethetnek és imádkozhatnak tovább a résztvevők.
 • Kerényi Lajos atya a nagytemplomban vár minden résztvevőt előadásán.
 • Kérdésed akadt? Vidd fel a nagymarosi kálváriadombra – a hegymászás után Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor és Lejtényi Emánuel atya vár a kérdezz-felelek fakultáción.
 • „Életünk középpontjában Isten örömre szóló meghívása áll” – írja Ferenc pápa a hivatások világnapján. Mi segíthet, hogy rátaláljak a hivatásomra? Engem is hív az Úr? Az Iránytű Hivatástisztázó Műhely programja ezekben a kérdésekben szeretne támpontokat adni a Szent Márton Közösségi Házban. Figyelem! Csak 18 és 35 év közöttieknek!
 • A Szentírás: Örömhír! Imádkozzunk vele! Egy ősi imamód, a lectio divina tanulására és kipróbálására nyílik lehetőség Szentes Judit szociális testvér imatanító műhelyén a felső iskolában.
 • Uram, Jézus Krisztus, élő Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön! A keleti lelkiségről, a Jézus-imáról, a görögkatolikus hagyományról tart előadást és beszélgetést Orosz Atanáz püspök atya a felső iskolában.
 • Benne örvend a szívünk – öröm a Bibliában. Elmélkedéssel, imával, keresztrejtvénnyel, egyéb érdekes feladatokkal várja az érdeklődőket Radnóti Mária szociális testvér a felső iskolában.
 • „Színed előtt az öröm teljessége, s jobbodon a gyönyörűség mindörökké.”(Zsolt 16,11) Schnider Anikó Angelika domonkos nővér az öröm zsoltárairól tart biblikus műhelyt a felső iskolában.
 • MiNEK? KiNEK? MindenkiNEK! Fábry Kornél atya és minden, amit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról tudni érdemes! Ha érdekel 2020 legnagyobb, világméretű katolikus rendezvénye, ha te is szívesen részese lennél ennek az egyhetes ünnepségsorozatnak, ha ki nem hagynál egy Guiness-rekordot, vagy csak tudni szeretnéd, hogy mennyiben érint a NEK téged, akkor szeretettel várunk egy színes előadással a felső iskolában!
 • „Dicsőítsétek nevét körtánccal, játsszatok előtte dobon és hárfán!” (Zsolt 149,3) Csókási Anna Sacre Coeur-nővér táncmeditációs műhellyel vár mindenkit a művelődési házban, aki szívesen kipróbálná ezt a különleges imamódot.
 • „Szüntelenül imádkozzatok!” (1Tessz 5,17) – Chiara Lubich alapította a Fokoláre Mozgalmat, az egység lelkiségét. Az egység karizmáján keresztül új értelmet nyer az imádkozás: a mindennapi imáinkban Istenhez való fordulás és a felebarát konkrét tettekben megnyilvánuló szeretete összefonódik, összekötve az Eget és a Földet. A műhelyfoglalkozáson a résztvevők megismerhetik a Fokoláre Mozgalmat, és betekintést nyerhetünk a mozgalom tagjainak életébe, különös tekintettel az imádkozási gyakorlatukra. A program helyszíne a felső iskola.
 • Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat munkatársai szeretettel várják a Szent Márton Közösségi Ház udvarán mindazokat, akik az imádság terében szeretnének beszélgetni, találkozni önmagukkal.
 • Azoknak, akik csak csendre és az Úr jelenlétére vágynak, egész délután tart majd a csendes szentségimádás az altemplomban.
 • A főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz szentgyónásra, lelki beszélgetésre a jelenlevő atyákkal.

 

A művelődési házban véradás lesz 14.00-tól 16.00-ig. Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges hozzá. Csak 18 éven felüliek adhatnak vért!

A nap teljes programja a találkozó honlapján is áttekinthető:

http://nagymaros.katolikus.hu/oruljetek-az-urban-szuntelenul-nagymarosi-ifjusagi-talalkozo-2018-tavaszan/

A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket. Jelen lesznek a Jó Pásztor Nővérek, a Mária Rádió, a Pálos Nővérek, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, a szegedi Szent Imre Kollégium, a szaléziak, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata, a Váci Egyházmegye fiataljai, Szent Ferenc Kisnővérei, a KAZETTA: Katolikus Zenei Tábor, a Shalom Katolikus Közösség.

 

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel nyolcszáz gyerek vesz részt, korosztályok szerint öt altáborban:

 • Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
 • Nagy I. altábor – 2-4. osztályosok
 • Nagy II. altábor – 5-6. osztályosok
 • Kamaszmaros – 7-8. osztályosok
 • Diákmaros – 9-10. osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu