Kertészkedésre buzdítja a lakókat a bécsi önkormányzat

Pénzzel és tanácsokkal segíti a közös kertészkedésbe belevágó lakókat a bécsi önkormányzat - számolt be róla keddi számában a Der Standard című lap. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 23. szabo.daniel

Pénzzel és tanácsokkal segíti a közös kertészkedésbe belevágó lakókat a bécsi önkormányzat – számolt be róla keddi számában a Der Standard című lap.


“A közös kertészkedés összeköt” – ez a mottója annak a júliusban indított programnak, amelynek keretében kerületenként egy “lakóközösségi kertet” 3600 euróval és ingyenes tanácsadással segít Bécs városa. Mint az a cikkből kiderül, a támogatást olyan kiskertek kapják, ahol legalább részben zöldséget termelnek.

A részvétel feltétele, hogy a lakók egyesületet alakítsanak és használati szerződést kössenek a telek tulajdonosával. A terület kiskert céljára való hasznosításába a kerületi tanácsnak is bele kell egyeznie.
Rüdiger Maresch, a bécsi tartományi kormánykoalíció kisebbik tagját alkotó Zöldek környezetvédelmi szakpolitikusa elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben kerületenként több közösségi kert is részesüljön a támogatásban, olyan nagy az érdeklődés a program iránt.

Jelenleg 25 ilyen közösségi zöldségeskert van Bécsben. Az elsőt három éve alakította ki ötven magánszemély, egy óvoda és az Irgalmas Rend.

Hogy a közös kerti munka az egyéni felelősségérzetet is fokozza, azt az is mutatja, hogy eddig sehol nem volt példa rongálásra, noha csak derékmagasságig érő kerítés van a kertek körül – mondta Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos a Der Standardnak.