Ki neveli nőiességre a lányainkat?

Azt mindannyian tudjuk, milyen fontos egy kamasz számára kortársai véleménye. Ennek sajnos negatív következménye, hogy háttérbe szorulnak a családi kapcsolatok, s egy serdülőkorba érő fiatal lány nem a tapasztaltabb, idősebb nőktől kér tanácsot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tinédzser
2011. július 22. czefernek.lena

Azt mindannyian tudjuk, milyen fontos egy kamasz számára kortársai véleménye. Ennek sajnos negatív következménye, hogy háttérbe szorulnak a családi kapcsolatok, s egy serdülőkorba érő fiatal lány nem a tapasztaltabb, idősebb nőktől kér tanácsot.


A mai fiatalok szüleiktől teljesen eltérő világba születnek bele, a média térhódítása miatt sokkal több emberrel állnak kapcsolatban, így népszerűségük is több helyen mérettetik meg. Sok kamasz szinte „csatlakoztatva van” a világhálóhoz, a kortársakkal ápolt – egyre szorosabb – kapcsolat azonban azt eredményezi, hogy a kamasz lányok egyre kevésbé fordulnak idősebb, tapasztaltabb családtagjaikhoz tanácsért. És habár a szociális hálózatuk egyre kiterjedtebb, valójában egyre kevesebb olyan ember van az életükben, akik elkalauzolhatnák őket a nőiesség világának útvesztőjében, ahova éppenhogy beléptek.

A legtöbbünknek még édesanyánk, nagynénik, nagymamák tanították meg azt, hogyan vészelhetjük át kamaszkorunkat, tanácsokkal láttak el és segítettek a női viselkedésminták elsajátításában. Megtanulhattuk tőlük, hogyan öltözik, hogyan viselkedik, beszél vagy bánik másokkal és hogyan visel gondot önmagára egy nő, akit a környezete is tisztel. De ki segít a mai tizenéves lányoknak?

Az édesanyákra sajnos az eddigieknél sokkal nagyobb nyomás nehezedik, miközben a munka és a háztartás között őrlődnek, és gyakran vannak maguk is egyedül problémáikkal. Miközben kortársaik őket is rengeteg információval halmozzák el, gyakran ők maguk sem rendelkeznek számukra szükséges támogatói hálózattal. A tanárok hasonlóképpen csak kapkodják fejüket a zsúfolt osztálytermekben, és személyes kapcsolat kialakítása helyett arra fókuszálnak, hogy ne veszítsék el az osztály feletti irányítást.

Hol sajátíthatják el a diákok ezeket az élet egyszerűbb dolgaihoz elengedhetetlenül szükséges ismereteket? A howtoss.com összegyűjtött néhány lehetséges alternatívát:

–         A templomi közösségekben nagyon erős támogatásra lelhetnek a tinilányok, ahol biztosan jó irányítást kapnak, hogyan igazodhatnak el az élet nehezebb kérdéseiben

–         Egyes iskolákban a tanterv bővítményeként is megjelennek azok a területek, ahol problémába ütközhetnek a mai tinédzserek 

–         A sporttevékenységek nem csupán arra alkalmasak, hogy lekössék a fiatalok energiáit, de az egészséges életmódot követő barátokra is szert tehetnek ezekben a közösségekben.

–         Ma már léteznek külön erre a célra alakult iskolák, ahol a tinilányok elsajátíthatják a nőies viselkedésformát.

Akárhogyis, a fiatal lányoknak szükségük van egy tapasztalt mentorra, aki általában egy megfelelő tekintéllyel és élettapasztalattal rendelkező idősebb hölgy. Semmiképpen sem hagyhatjuk őket egyedül,  felügyelet és bátorítás nélkül ebben a nehéz életszakaszban!