Kiállítás, tojásfestés és kisvasút – Programok a tavaszi szünetre és az ünnepekre

A tavaszi szünet és a húsvéti időszak az együttlété, a családoké. Íme, néhány tipp, hogyan tölthetjük tartalmasan és nem utolsó sorban felnőttek és gyermekek számára is izgalmasan az előttünk álló időszakot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tavaszi szünet
2019. április 18. C.L.
Varázslatos világűr – Csillagközi kaland kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban
Rendkívüli és meghosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat a tavaszi szünetben a Varázslatos világűr – Csillagközi kaland kiállítás és játék a Vajdahunyadvárban. Az új, tavaszi kiállítás és játék képzeletbeli űrutazásra, csillagközi kalandra hív: A játék során a látogatók bebarangolhatják a Naprendszert, sőt, elmerészkedhetnek a Tejúton is túlra, miközben furfangos feladványok és kozmikus kihívások teszik próbára bátorságukat és tudásukat. A kozmosz titkainak megfejtéséhez bátor szívre, kíváncsiságra és éles érzékekre is szükség lesz. Ám ha minden akadályt sikerrel vesznek, a jutalom sem marad el! Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, mellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék izgalmas látványvilággal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.
Szünidős nyitvatartás (április 17-23-ig): 9:30-tól 17 óráig (nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn nyitva!!!)
Locsolkodás és tavaszváró mulatság a Szentendrei Skanzenben
A Skanzenben az ünnep szakrális részének bemutatása mellett olyan kevéssé ismert néphagyományokat is megismerhetnek a látogatók, mint a zöldágjárás vagy a komatál küldésének szokása. Idén a programok középpontjában a bárány áll, amellyel a Szent György-naphoz is kapcsolódnak a szervezők. Április 24. ugyanis pásztorünnep, az állatok első kihajtásának napja az európai kultúrában.
A húsvéti programban lesz bárányszépségverseny és pásztorkutya-bemutató, pásztoros játékok is várják az érdeklődőket, akik a tojásberzselés, írókázás, pingálás mellett pásztorbotot, tarisznyát és gyapjúbárányt is készíthetnek. Mindezek mellett lesznek mesterségbemutatók, kézművesvásár és egészségpiac, valamint gólyalábasok és mesemondók is szórakoztatják a közönséget.
A kétnapos húsvéti ünnepen koncertet ad a Szélkiáltó, az etnopop zenét játszó Meszecsinka és a Tázló Együttes, amely moldvai csángó népzenével lép színpadra.
Programok a diósgyőri várban
Húsvéti locsolkodás, tojásfestés és tojáspatkolás, muzsika, népi játékok várják mindazokat, akik a húsvéti ünnepek alatt a diósgyőri várba látogatnak. Naponta négy alkalommal rendhagyó vártúrák is lesznek: az egyes termekben érdekes korabeli történeteket hallgathatnak meg az érdeklődők.
Lesz mese a szagos vizekről és a hiedelmekről, részesei lehetnek vendégek a locsolkodásnak, tojást festhetnek, nyuszit simogathatnak, beállhatnak a táncházba, megleshetik, hogyan dolgozik a tojáspatkoló és rég elfeledett népi játékokat is kipróbálhatnak. Szombaton mesteremberek tartanak bemutatókat a várudvaron. A gyógynövényszakértő a fűszerek termében mesél majd a természet patikájáról, vasárnap és hétfőn pedig a húsvét hangulatát megidéző foglalkozások – tojásdíszítés, csuhézás, gyöngyfűzés, textiljáték-készítés színesíti a programot. A gyerekek kipróbálhatják a csigafuttatót, a teknőhorgászatot, a hordóhúzogatót, a középkori kalapdobálót és az ágas mérleget is.
A hangulatról az Agyagbanda és a Számadó zenekar gondoskodik, aki kedvet érez hozzá, az a táncházba is bekapcsolódhat. Hétfőn érkezik a Tardi Pávakör, amelynek tagjai felelevenítik a matyó hagyományokat és dalokat, bemutatják, milyen volt régen a locsolkodás.
Négy helyszínen várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár

Magas minőségű kézműves termékekkel, tematikus gasztronómiai hetekkel, családi és kulturális programokkal várja a látogatókat idén is a Budapesti Tavaszi Vásár a Fővám téren, a Deák téren, a Városháza parkban és új helyszínként a Duna-korzón április 28-ig. A Vörösmarty tér felújítása miatt az idei vásár központi helyszíne a Vigadó tér környéke és a Duna-korzó lesz. A kézművesek pavilonjaiban a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és dizájntermékeket, a vendéglátósoknál pedig az ünnephez kapcsolódó ételeket kóstolhatják meg a látogatók, a színpadokon pedig hagyományőrző, kulturális és gyerekprogramokkal készülnek.

Húsvéti Tojáskereső – Vál-völgyi Kisvasutazás

Találd meg a színes húsvéti tojásokat a Felcsút Vasútállomáson és a megállóhelyek környékén!

“Regisztrálj a programra a Felcsút Vasútállomáson található sátorban, kapd fel a kosárkád, és irány a tojáskeresés a Vál-völgyi Kisvasúttal. A rózsaszín fülű nyuszikák segítenek majd, hogy merre rejtőznek a tojások. Ha összegyűjtötted a 3 különböző tojást, akkor a Felcsút Vasútállomáson a regisztrációs sátorban átveheted az AJÁNDÉKCSOMAGOD! Tojáskeresés közben nézd meg a megállóhelyek környékén található látványosságokat, például térj be az Alcsúti Arborétumba egy kellemes sétára, vagy ha izgalmasabb programra vágysz, próbáld ki az Alcsútdobozi Kalandpark pályáit. A Puskás Akadémia megállóhely környékén lehetőséged nyílik megnézni az ország egyik legszebb futballközpontját, ahol az idegenvezető minden relikviát és nevezetességet megmutat, egészen a játékosok öltözőjétől a VIP páholyig…”

Húsvét az arborétumban

A húsvéti családi programok nagypénteken megkezdődnek a Budakeszi Arborétumban a húsvéti tojásdíszek készítésével. Délelőtt 10-től 1 óráig lehet kézműveskedni. Elsősorban kifújt tojásokat, papír tojásokat díszíthetünk festékkel és papír ragasztásával, de még több más díszítő technikát is kipróbálhatnak az érdeklődők.
A gyermekek számára 30 hektár biztonságos, mégis vadregényes terület áll rendelkezésre a természet megismerésére, bújócskára, hétfőn pedig a húsvéti nyúlfészek keresésére. Minden gyermek számára rejt egy „nyúlfészket” az erdő! Az egyéni térkép alapján felkutatott nyuszi díszeket a pénztárban kis csokoládé-csomagra válthatják be a gyermekek.
Az állatsimogatóban bárányok és nyuszik simogatására is lehetőség lesz, illetve idén először mindenki elhelyezheti a saját tojás díszét az arborétumi tojásfára. A húsvéti Föld napja alkalmából a gyermekek számára természetismereti játékokkal, vetélkedőkkel is készülnek, s már nagycsütörtökön nyitva lesz az arborétum a tavaszi szünetre való tekintettel!

Nagy Budai Húsvéti Vigasságok

Az ország egyik legnagyobb húsvéti mulatsága kerül megrendezésre Budán, a festői szépségű Bikás Parkban, a 4-es metró állomásánál. Rengeteg izgalmas programmal készülnek az egész családnak. Koncertek, vidámpark, állatsimogató, gasztrosétány, gyermekszínház és mesemondó színesíti az ünnepet. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre is. Lesz tojásfestés, locsolkodás, hagyományörző játszóház, gólyalábasok, artisták és még rengeteg izgalmas program. A fesztivál idei vendége a VII. Húsvéti Bárányfesztivál.

Húsvét a Várkert Bazárban

Színes családi programokkal, hagyományörző foglalkozásokkal, néptánc bemutatóval és felvonulással, gasztro show-val, koncertekkel vár ebben az évben is mindenkit a Várkert Bazár. Fellép majd többek között Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Pély Barna Trió, a Kiskalász zenekar és a Parno Graszt, de lesz óriás bábszínház és gólyalábas utcaszínház is. A gyermekek és felnőttek részére egyaránt izgalmas programokról bővebben az esemény Facebook oldalán tájékozódhatunk.  A szabadtéri programokra a belépés díjmentes!

Húsvét a Gozsdu Udvarban

Április 22-én a Gozsdu Udvarban különleges Húsvéti kavalkáddal várják az egész családot!

“Melegítsetek be a programokra interaktív zenés tornánkon, aztán irány az arcfestés, ahol sminkes szakembereink bárkiből édes pillangót és nyuszit, vadóc oroszlánt vagy épp szuperhőst varázsolnak majd. Készítsetek maradandót: Vár titeket a kézműves sarok, ahol aranyos játékokat és nyuszileső kalóz távcsövet is készíthettek együtt!”

Kihagyhatatlan élmény lesz a piciknek az állatsimogató, ahol a felnőttek segítségével és felügyeletével kedvükre ismerkedhetnek meg és barátkozhatnak össze a puha nyuszikkal. Amíg anya és apa szusszannak egyet, a csöppségek a játékkuckóban barátkozhatnak és játszhatnak önfeledten.

A szervezők várnak mindenkit délelőtt 10 és délután 2 között az ingyen látogatható programokra!

Fotó: Pixabay