Kisfiáért harcol egy magyar nő Francia Polinéziában

Három és fél éves, kettős, francia-magyar állampolgárságú fiáért harcol egy 34 éves magyar nő Francia Polinéziában. A gyermekelhelyezési ügy fellebbezési tárgyalása jövő héten lesz - erről a nő családja számolt be szerdán sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 14. szabo.daniel

Három és fél éves, kettős, francia-magyar állampolgárságú fiáért harcol egy 34 éves magyar nő Francia Polinéziában. A gyermekelhelyezési ügy fellebbezési tárgyalása jövő héten lesz – erről a nő családja számolt be szerdán sajtótájékoztatón.


Nyíri Iván, a nő édesapja az előzményekről szólva elmondta: lánya, Nyíri-Kovács Patrícia bankban dolgozott New Yorkban, amikor megismerkedett az ugyancsak banki szakemberként dolgozó francia állampolgárságú, koreai származású férfival. Másfél évvel később összeházasodtak, és fél évre rá a lánya terhes lett. Nyíri Iván szerint a férj viselkedése ekkor változott meg, úgy tekintett a születendő gyermekre, mint tulajdonra, ettől kezdve lelkileg és fizikailag is bántalmazta a nőt, erről feljelentés is készült. A pár ekkor Tokióban élt, fiuk, Noah is ott született. A fukusimai atombaleset után elmenekültek Japánból. Holmijukat összepakolták, ezek Nyíri Iván szerint jelenleg is egy, a lánya számára ismeretlen párizsi raktárban vannak.

Nyíri-Kovács Patrícia először 2011 júliusában kereste meg Felicite Mbala francia ügyvédet, hogy el akar válni férjétől. A pár ezután Francia Polinéziába utazott, hogy rendbe tegyék kapcsolatukat. Amikor azonban a nő haza akart utazni kisfiával, a férfi lelakatolta a holmijukat, és magához vette az útlevelüket.

A család szerint a történet eddig a pontig magánügynek tekinthető, de a két magyar állampolgár, anya és fia körül zajló jogi procedúra már nem az. Szerintük a kisfiúnak törvényesen bejelentve kizárólag magyarországi lakcíme van, így elhelyezéséről az ottani joghatóság nem dönthetne, ebben a kérdésben még a francia jog szerint is Magyarországon kellene eljárni.

Nyíri Iván szerint az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy felhasználva az útleveleket, bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát. Az anya ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Mint mondta: erre azért volt szükség, hogy hat hónap elteltével az apa beadhassa ott a válókeresetet. Amikor tudomást szerzett erről a feleség, feljelentést tett.

Gyermekelhelyezési per kezdődött, amelyben az anya azzal érvelt, hogy az ottani hatóság nem jogosult az eljárás lefolytatására, de a bíróság úgy határozott, hogy a fiú egy hetet az anyjával, majd egy hetet az apjával tölthet. Ez ellen az anya fellebbezett, az ügyben november 22-ére tűzött ki tárgyalást a bíróság. A férfi a perben arra hivatkozik, hogy felesége bolond, veszélyes a gyermekére – ismertette Nyíri Iván.

A feleség ügyvédje, Felicite Mbala a sajtótájékoztatón elmondta: ez egy klasszikus válási történet lenne, de az ügy sajátos környezete miatt nem az. Arra nem tud példát, hogy uniós állampolgárok esetében ugyanígy eljárt volna Francia Polinézia. Megemlítette azt is, hogy bár Francia Polinézia Franciaország tengerentúli területe, az uniós jog nem vonatkozik rá.

Az ügyvéd szerint nem igaz, hogy a nő Francia Polinéziában akarna élni, volt visszaútra szóló repülőjegye is, de nem akarja a fiát az országban hagyni, ezért most gyöngyöket árul és gyerekfelügyeletet vállal. Nyíri Iván szerint az apa esetében sem érthető, hogy a korábban banki szakemberként dolgozó férfi jelenleg miért recepciós egy búvárközpontban.

Az MTI kérdésére, hogy kértek-e diplomáciai segítséget, Felicite Mbala azt mondta: jogi ügyről van szó, amit Francia Polinézia joghatóságának kell rendeznie. Nyíri Iván ugyanakkor elmondta, hogy a Külügyminisztériumtól kértek segítséget, és köszönetet mondott az eddig tett lépésekért.

A család szerint érthetetlen, miért ragaszkodik a férfi Francia Polinéziához, miközben a családja Párizsban él. Mint mondták, nekik és a lányuknak is elfogadható lenne, ha Párizst választották volna lakhelyüknek, de sem ez, sem a magyarországi letelepedés nem merült fel.