Kisüt a nap a hétvégére

Fokozatosan gyengül, megszűnik a hidegfront hatása. Melegedés kezdődik a magasban, szárazabb levegő érkezik az ország fölé, érdemes szabadtéri programokat szervezni. A hőmérséklet viszont sehol sem emelkedik 25 fok fölé.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 14. bencze.aron

Fokozatosan gyengül, megszűnik a hidegfront hatása. Melegedés kezdődik a magasban, szárazabb levegő érkezik az ország fölé, érdemes szabadtéri programokat szervezni. A hőmérséklet viszont sehol sem emelkedik 25 fok fölé.


Szombaton ugyan elszórtan – főleg az Alföldön – előfordulhat kisebb eső, zápor, de még ott is várható némi napsütés. Vasárnap már sehol sem valószínű csapadék, a mérsékelten meleg idő remeknek ígérkezik a gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz. A kerti munkákat sem akadályozza tartósan az időjárás, a betakarítás, szüretek szempontjából is egyre jobbak lesznek a körülmények.

Részletes előrejelzés
 
Pénteken keleten csökken, de nyugaton is szakadozottabbá válik a felhőzet, ott is számíthatunk némi napsütésre. Eső, zápor napközben elsősorban a Dunántúlon, este pedig a keleti országrészben fordulhat elő. Gyakran megerősödik az északi, északnyugati, a Tiszántúlon az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 16, 20, a Duna-Tisza közén 20, 25, a Tiszántúlon 26, 29 fok között valószínű. Szombaton tovább csökken a felhőzet, északnyugaton több, délen, délkeleten kevesebb lesz a napsütés. Szórványosan eső, zápor valószínű még elsősorban délen és keleten. Megerősödik az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben. Hajnalban 8, 15 fokig hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 24 fok között alakul.
 
Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható, de már csapadék nélkül. Keleten néhol megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Túraidő a Felvidéken is

A hétvégén Ausztriában, Szlovákiában már nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék, többé-kevésbé napos, mérsékelten meleg, igazi kirándulóidő várható. Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Erdélyben és Kárpátalján azonban több lesz a felhő, ott főleg szombaton lehet eső, zápor.
 
Eleinte még fokozatosan tovább gyengülő hidegfronti hatásra kell számítani. Az erre érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet, gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, reumatikus panaszok. A hétvége nagy részén már nem várható jelentősebb fronthatás.