Korán kell kezdeni

Több mint 21 ezer iskolás és óvodás vett részt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által szervezett szelektív gyűjtési programban, amelynek során 2010 októberétől 2011 májusáig 26 tonna tejes és gyümölcsleves - dobozt gyűjtöttek össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 07. szabo.daniel

Több mint 21 ezer iskolás és óvodás vett részt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által szervezett szelektív gyűjtési programban, amelynek során 2010 októberétől 2011 májusáig 26 tonna tejes és gyümölcsleves – dobozt gyűjtöttek össze.


Az IKSZ-nél a családháló.hu megkeresésére elmondták, a program célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet az italos kartondobozok és általában a szelektív gyűjtés fontosságára, így a gyerekek már korán megismerhetik ennek fontosságát és rajtuk keresztül a szüleik is könnyebben elérhetők.

A májusban zárult programban részt vevő intézmények kezdetben kilogrammonként 15 forintot, később pedig 20 forintot is kaphattak a dobozokért. Sőt az adott településen legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola díját az IKSZ megduplázta.

Az akcióba ezúttal 94 magyarországi intézmény kapcsolódott be és a sikeren felbuzdulva a szervezetnél már gondolkodnak a szeptemberi folytatáson. Amint megtudtuk, a résztvevői kör bővítésében az állampolgárok is segíthetnek, mivel az IKSZ azokon a településeken tudja megszervezni a programot, ahol a helyi hulladékgazdálkodási szolgáltatóval megállapodást tud kötni. Így ha szeretnénk, hogy saját környezetünkben is beinduljon ez a kezdeményezés, azt nyugodtan szorgalmazhatjuk a helyi önkormányzatunknál.

Mentsd a fákat

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtését szorgalmazza és népszerűsíti Magyarországon a környezetvédelem, az értékes alapanyagok újrahasznosítása és az energiatakarékosság érdekében.

400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba Magyarországon évente, egy átlagos háztartás 100-125 darabot használ el. Jelenleg ebből 17 százalékot gyűjtenek szelektíven, 83 százalék szeméttelepekre kerül, így nem tudják újrahasznosítani.

Egy átlagos méretű fenyőfából 5300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Az egy fának megfelelő dobozmennyiségből újrafeldolgozás révén nyert papírból mintegy 700 darab füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól.

Szórakozva gyűjtsd

Az IKSZ jelenleg is szervez hasonló akciót, július 9-10. között rendezik a Vidám Doboznapokat a Nyíregyházi Állatparkban és a Sóstói Élményfürdőben, ahol szelektíven gyűjtött italos kartondobozokért cserébe kedvezményes gyermekjegyeket kaphatunk az élményfürdőbe vagy az állatkertbe.

Ahhoz hogy szórakozva tehessünk környezetünkért, nem kell mást tenni, mint gyermekenként minimum 10 darab tejes- és gyümölcsleves italos kartondobozt leadni az állatkert és az élményfürdő főbejáratánál felállított gyűjtőpontokhoz, majd felhasználni a kedvezményre jogosító kupont.
Az akció részleteiről további tájékoztatást itt kaphatnak az érdeklődők.