Közel kétszáz várandós édesanya az Operaházban

A Magyar Állami Operaház hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Anyák napját megelőző nap délelőttjén, május 4-én a KismaMatiné című rendhagyó előadását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 06. Családháló

A Magyar Állami Operaház hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Anyák napját megelőző nap délelőttjén, május 4-én a KismaMatiné című rendhagyó előadását. A Makrancos Kata balettelőadásra közel 200 kismama és kispapa jött el. Az Operaház és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága által elindított kezdeményezés célja, hogy a gyermekáldás előtti örömteli élethelyzetben lévő pároknak kikapcsolódást nyújtsanak, miközben a magzati korban lévő gyermek zenei élményben részesül – tájékoztatta portálunkat a Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság.


Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a szülők gyermekeiket érzelmi intelligenciára is tanítsák. Maga a zene, a kultúra, az a szépség, ami megjelenik egy ilyen előadás alatt is, segíti nem csak a szülők, hanem a kisbabák érzelmi fejlődését. Ezért bíztatta az édesapákat is, legyenek jelen gyermekük születésekor. Ha ott tudnak lenni, érzelmileg jobban kötődnek majd gyermekükhöz, még jobban feleségükhöz.

A kormány családokat segítő intézkedései mellett fontosnak tarja, hogy a közbeszédben is változást lehessen elérni, vagyis a házasság, a család, a gyermekáldás és a nevelés értékként jelenjen meg. Ennek érdekében számos lépést tett már a kormány: a házasulók emléklapot kapnak az esküvőkor, az újszülött érkezésekor köszöntő ajtódíszt, valamint a családbarát munkahelyeket – többek között a Magyar Állami Operaházat is – pályázati úton támogatja a kormány. A KismaMatiné is egy olyan kezdeményezés, mely erősíti a családról kialakult pozitív képet.

Az előadás szünetében lehetőség nyílt a kismamák részére közös fotó elkészítésére. A legnagyobb magyar élelmiszerbolt lánc felajánlásával pedig egy szerencsés házaspár születendő kisbabája számára a szobatisztaság eléréséig elegendő pelenkát nyert.

A családok és gyermekek védelme, születésük támogatása közös érdek, ezt mutatja, hogy a kulturális élet, a politikai vezetés és a vállalati szféra összefogásával jött létre az előadás.

A program Kodály Zoltán legendás mondását tartja szem előtt, mely szerint „a gyermek zenei nevelését nem a születése előtt kilenc hónappal, hanem már az édesanya születése előtt kilenc hónappal jó megkezdeni”.

Fotók: Árvai Károly