Kreatív karácsonyi ötletek gyerekeknek

Kreatív ötletek, ha az ünnepi készülődésből a gyerekek is szeretnék kivenni a részüket. A sütögetésen kívül az ünnepi asztalt is segíthetnek díszbe öltöztetni, az elkészült alkotásaik a karácsonyi teríték részeként is jól mutatnak majd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerekek
2018. december 23. www.jatekliget.hu

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője négy, kisebbek és nagyobbak számára is kivitelezhető kreatív karácsonyi ötletet ajánl figyelmünkbe.

Karácsonyi tányéralátét
A legegyszerűbben terített asztalt is remekül feldobja, ha a gyerekek által saját kezűleg készített tányéralátéteket használunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy karácsonyi mintákat ábrázoló képet kinyomtatni, a színezést pedig bízzuk a gyerekek fantáziájára. Ha nincs kéznél nyomtatási lehetőség, akkor kisebbeknek mi magunk is megrajzolhatjuk az ábrákat, de a nagyobbak akár egyedül is megálmodhatják a teljes rajzot.
Tipp: Kisebbek zokon vehetik, hogy ha a munkájukra üdítő vagy étel cseppen. Ezt megelőzendő, érdemes kisebb méretben – vagy eredetiben is akár – duplán készíteni a rajzokat, legyen belőle egy példány épségben, ha ajándékozni is szeretnének.

Kreatív ültetőkártya
Akár nagyobb rokonsággal töltjük a karácsonyt, akár csak a családdal ünneplünk szűk körben, kedves kiegészítő az ünnepi asztalon az ültetőkártya. Nem kell más hozzá, mint egy karton lap, ezt kisebb méretre vágjuk és félbehajtjuk. Tetszőlegesen dekorálható rajzzal, matricával, karácsonyi nyomdával vagy eltérő színű papírból kivágott mintával, ragasztással.
Tipp: Kreatív karácsonyi ajándék ötlet gyerekeknek, ha a családtagok, rokonok részére az ültetőkártya képeslap méretben készül. A borítékkal együtt tetszőlegesen dekorálható, a belsejébe akár egy rövid üzenet vagy kedvenc meserészlet is kerülhet a már írni tudó gyerekektől.

Szalvétagyűrű ünnepi díszben
A szépen terített asztalon a szalvéták is külön figyelmet érdemelnek, de szerencsére ebben is kérhetjük a gyerekek segítségét. A már masnit kötni tudó apróságok kis karácsonyi szalaggal köthetik össze az evőeszközöket és a szalvétát, mellé dekorációnak akár egy szaloncukor, vagy arany-, ezüst-, fehér színűre lefestett ágacska is kerülhet dísznek.
Tipp: Kisebbek papírból készíthetnek szalvétagyűrűt. Egy kisebb téglalapot gyűrű formában összeragasztva bármilyen színű papírgyűrűnk lehet, amit akár további mintával – például papírból kivágott kis karácsonyfa – is díszíthetünk.

Kreatív karácsonyi pohárjelölő
Ugye ismerős helyzet, amikor vacsora során a tálalószekrény már üres, az asztal roskadozik a poharaktól, de közben senki nem tudja, hogy melyiket használta korábban. Ettől is megmenthetnek bennünket az ügyes gyerekkezek, ha kartonpapírra megrajzolt mintákat körbevágnak és nevekkel látják el. Az alján kis bemetszést ejtve a pohárra tudjuk tűzni, így ezek után mindenki biztosan fel fogja ismerni a sajátját.
Tipp: Kisebb gyerekek különböző jeleket is rajzolhatnak, vagy matricát is ragaszthatnak a poharakra. Bízzuk rájuk annak eldöntését, hogy kinek mi lesz a jele a vacsora alatt.