Kütyük, amelyekkel átvészelhetjük a nyarat

Kütyük nélkül lehet élni, de az igazán hasznosakat megéri megvenni. Összegyűjtöttünk pár darabot, amelyek praktikusak, olcsók és bizonyos esetekben jól is mutatnak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 01. szabo.daniel

Kütyük nélkül lehet élni, de az igazán hasznosakat megéri megvenni. Összegyűjtöttünk pár darabot, amelyek praktikusak, olcsók és bizonyos esetekben jól is mutatnak!


1. E-book, tablet és GPS

Ha szigorúan véve csak műszaki cuccokra gondolunk, akkor az e-book olvasó és a tablet, valamint a GPS mindenképpen előkelő helyet foglal el a listán. Az első kettő remek unaloműző (igaz, nem az olcsóbbik fajtából), és a tabletből még fontos információkat is ki tudunk préselni, ha éppen rá tudunk csatlakozni a világhálóra. A GPS-t sem kell megmagyarázni, ha nekivágunk a nagyvilágnak, jó ha van nálunk olyan eszköz, ami segít megtalálni a célállomást (bár ezt az eszközt most már egyre inkább helyettesítheti egy okostelefon is). Jó, persze, aki szereti a kalandokat vagy a papíralapú térképeket, annak ez is csak egy felesleges kütyü. Aki viszont ragaszkodik a külön GPS-készülékhez, annak árban határ a csillagos ég, bár vannak egészen olcsó darabok is. Mint a legtöbb műszaki cikknél, érdemes feltúrni az internetet leírásokért, tesztekért és még az is lehet, hogy itt olcsóbban találunk megfelelő eszközt, mintha elmennénk egy üzletbe. Navigációs készülékeket persze nemcsak autóba vásárolhatunk, vannak futáshoz, biciklizéshez és túrázáshoz készült kütyük is, vegyük csak a Garmin kínálatát.

2. Egy zsebbe illő fényképezőgép

Manapság már nyilván könnyebb előkapni egy okostelefont, ha valami érdekes, fontos vagy kedves pillanatot akarunk megörökíteni, de azért a fényképezőgép-gyártók még mindig ontják a zsebbe illő készülékeket. Ezek persze még mindig nagyobbak, mint egy telefon, és ha nem is sokkal tudnak többet annál, de felbontásban azért izmosabbak – nem is beszélve arról, hogy Marika néni esetleg nem akkora rajongója az Instragramnak vagy a Hipstamaticnek. A nagy elektronikai üzletekben rogyásig vannak a polcok a cukorkaszínekben pompázó fényképezőgépekből. Sajnos az adatok böngészését itt sem ússzuk meg, ugyanis van, ami nem olyan szép, de sokkal olcsóbb és felbontásban is jobb, mint egy optikailag kicsit tetszetősebb darab.

3. Egy túlélő fényképezőgép

Ha fényképezőgépet vásárolunk, még időben döntsük el, hogy csak városnézéshez, családi ebédek megörökítéséhez használjuk-e, vagy keményebb kiképzésre kell számítania. Ha az utóbbit választjuk, akkor érdemes beszerezni egy víz- és ütésálló gépet. A Rollei terméke már 20 ezer forint alatt is elérhető, igaz, csak 10 megapixel a felbontása, de ez ne rettentsen el senkit. Vagy ott van az Olympus MJU Tough TG-32, aminek az ára ugyan már majdnem 50 ezer forint, de 14 megapixeles. Aki pedig meg akarja mutatni, hogy milyen kemény fából faragták, hogy nem dől be a cukorkaszínbe borított készülékeknek, ajánljuk a Nikon terepmintás (COOLPIX AW100) macsógépét, ami 16 megapixeles, minden évszakban használható, viszont jóval drágább is.