Lábaik előtt hevertek a férfiak – a filmtörténet legcsábítóbb asszonyai

Ők a végzet asszonyai. Filmjeik felejthetetlen pillanatai halhatatlanná tették őket, és a filmtekercseknek köszönhetően szépség az utókor számára is kézzelfogható élmény maradt. A férfiak imádták őket, a sajtó istenítette alakjukat. Válogatásunkban az elmúlt évszázad leghíresebb női szerepeiből válogattunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 26. bencze.aron

Ők a végzet asszonyai. Filmjeik felejthetetlen pillanatai halhatatlanná tették őket, és a filmtekercseknek köszönhetően szépség az utókor számára is kézzelfogható élmény maradt. A férfiak imádták őket, a sajtó istenítette alakjukat. Válogatásunkban az elmúlt évszázad leghíresebb női szerepeiből válogattunk.


Greta Garbo, Greta Louisa Gustafsson (Stockholm, 1905. szeptember 18. – New York, 1990. április 15.) svéd színésznő.
 
A filmtörténet legtitokzatosabb színésznője, akinek méltóságteljes, melankolikus magatartása nemcsak a filmvásznon kreált mítosz része volt, de jellemének egyik legfontosabb vonása volt. Ő volt a legfiatalabb a testvérei közül, egy nővére és egy bátyja volt. 14 éves korában édesapja halála miatt, ott kellett hagynia az iskolát és dolgoznia kellett, egy fodrászatban kapott kisegítői állást. Később egy stockholmi áruházban eladóként dolgozott, ahol felfigyeltek szépségére és fátyolos, mély hangjára, s hamarosan feltűnt az áruház katalógusaiban, hirdetéseiben is annak termékeket reklámozva. 1922-ben egy Erik Arthur Petschler nevű férfi szerepet ajánlott neki a Peter The Tramp c. vígjátékban, ez volt első szerepe. Először csak némafilmekben szerepelt, majd a technika fejlődésével párhuzamosan fantasztikusan megállta a helyét a hangosfilmekben is. Színészi képességeit leginkább tragikus szerepekben csillogtatta meg, különleges kisugárzása világsztárrá avatta.

Először a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre, majd ezt követően, hogy sikeresebb legyen befestette a haját szőkére és megváltoztatta nevét is. A világ így ismerte meg ’Marilyn Monroe’ néven. Csodálatos megjelenése, szépsége azonban rányomta bélyegét pályafutására. A férfiak álma volt, olyan nővé vált, aki nem tudta levetkőzni a szexbomba –image-t.

Többször tett kísérletet arra, hogy olyan filmszerepeket kapjon, ahol megmutathatja színészi tudását, képességeit, viszont a film gyártók, de még a közönség sem kívánta másnak látni, mint Monroe-t, a szex szimbólumot. Karrierjét erotikus vonzerejének köszönhette. 1950-ben a „Mindent Éváról” című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy egészen rövidke epizódszerepben. Ő volt 1953-ban az első Playboy címlap lány. A megjelenő lapot pillanatok alatt elkapkodták, felvásárolták.

Brigitte Bardot 1934. szeptember 28-án született Párizsban. Gyerekkorában balettozni tanult, 15 évesen pedig már modellszerződést ajánlottak neki, és az Elle a címlapon közölte a róla készült fotót. Habár a színpadon is szerepelt néhány alkalommal, pályafutását fotómodellként kezdte, filmes karrierje pedig csak az ötvenes évek elején indult be.

18 évesen ment feleségül Roger Vadim rendezőhöz, aki ügyesen menedzselte gyönyörű feleségét. Az 1956-os És Isten megteremté a nőt című mozinak és túláradó szexepiljének köszönhetően azonnal a nemzetközi szexszimbólumok sorába emelkedett. A kasszasikerek mellett a hatvanas években feltűnt olyan neves rendezők filmjeiben is, mint Ingmar Bergman, Henri-Georges Clouzot vagy Jean-Luc Godard. 1973-ban 40 éves korában váratlanul vonult vissza a filmezéstől, azóta pedig lelkes állatvédőként és jobboldali politikai aktivistaként szerzett hírnevet magának.

Sophia Loren (Róma, 1934. szeptember 20.) többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő. Eredeti neve: Sofia Villani Scicolone. Az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja. Egyike azon kevés filmcsillagnak, aki nemcsak a közönség, hanem a kollégák körében is igen népszerű. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, s a nevével fémjelzett szemüvegek Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta a női elegancia egyik megtestesítője.

A hollywoodi produkciók ellenére Sophia végül egy olasz filmmel vált igazán világhírű, elismert színésznővé. 1960-ban Vittorio De Sica felkérte az Alberto Moravia regényéből készült drámája, az Egy asszony meg a lánya egyik szerepére. Az eredeti elképzelés szerint Anna Magnani játszotta volna az anyát, és Sophia a lányt. Magnani – ne firtassuk, pontosan milyen indíttatásból – végül azt javasolta, hogy adják Lorennek az anya szerepét. Sophia csodálatos alakítást nyújtott: saját bevallása szerint háborús évei összes fájdalmas élményét beleadta a szerepbe, és kicsit saját anyját, Romildát is játszotta. Játékáért két évvel később elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Innentől kezdve nemzetközi sztárnak számított.

Dame Elizabeth Rosemond Taylor (London, 1932. február 27. – Los Angeles, 2011. március 23.) többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas angol–amerikai színésznő. Bár nevének közismert rövidítése „Liz Taylor” volt, egyik utolsó interjújában kijelentette: „Utálom, ha Liznek hívnak, mert úgy hangzik, mintha valaki kígyó módra sziszegne nekem.”
 
Gyerekszínészként kezdte a művészi pályát, és sikerült zökkenőmentesen átváltania a felnőtt szerepekre. Sokak szemében ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag, mindezen jellemzőkhöz pedig viharos magánélet és különféle sztárallűrök társulnak. Fénykorában a média a világ legszebb asszonyaként emlegette. Világhírű rendezőkkel és kollégákkal dolgozott együtt, és közülük nagyon sokan úgy nyilatkoztak, hogy a színésznő Elizabethet nem szabad összekeverni a sztár Elizabethtel: számos nagynevű pályatársával ellentétben ugyanis Taylor a forgatásokon időben és felkészülten jelent meg, nem volt jellemző rá a késés, mindig hibátlanul tudta a szövegét, és ritkán kellett miatta megismételni egy-egy felvételt, egyszóval abszolút profi volt.

A kétszeres Oscar-díjas angol-amerikai színésznő a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban halt meg 2011. március 23-án, szerdán. Az amerikai ABC televízió álítása szerint a halálos ágyánál voltak gyermekei, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd, és Maria Burton. Liz Taylornak tíz unokája és négy dédunokája is van.

Május 4-én lenne 83 éves Audrey Hepburn,  akit közönségszavazatok alapján a világ egyik legszebb nőjeként, az egyik legtermészetesebb szépségeként és az egyik legnagyobb színésznőjeként tartanak számon.

Audrey első főszerepe Amerikában Ann hercegnő volt a Római vakációban Gregory Peck oldalán. A filmért megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat. A szelíd, kislányos, ám minden mozdulatában előkelő származását idéző stílusával sikerült belopnia magát a közönség szívébe. A Római vakáció után sorra kapta a filmszerepeket.

Egyik leghíresebb filmje az 1961-es Álom luxuskivitelben (az eredeti cím jelentése: Reggeli a Tiffanynál), amelyben Holly Golightly szerepét játszotta, valamint az 1964-es My Fair Lady, melyben Eliza Doolittle szerepét alakította. 1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, élettársával és John Isaac fényképésszel jártak Etiópiában, Szudánban, Szomáliában, El Salvadorban, Hondurasban, Mexikóban, Venezuelában, Ecuadorban, Bangladesben, Vietnamban, Thaiföldön. 1992-ben Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért.

Monica Bellucci 1964. szeptember 30-án látta meg a napvilágot az olaszországi Umbria egyik kis falvában, a Città di Castello -ban. Ugyan 19 éves korában szépségversenyt nyert, mégis inkább a jogi pályát választotta, és beiratkozott a perugiai egyetem jogi karára. Ám a tandíjat nehezen tudta fizetni, ezért keresetkiegészítés végett modellkedni kezdett. Szépségének köszönhetően az ügynökségek lecsaptak rá, és elárasztották munkával. Monica két éven belül otthagyta az egyetemet, és Milánóba költözött, ahol az Elite modellügynökséggel kötött szerződést. Divatbemutatókon vett részt, rendszeresen fotózták a francia Elle magazinnak és a Dolce & Gabbana reklámkampányainak gyakori résztvevője volt. Pár év múlva új célt tűzött ki maga elé: ki akarta próbálni a színészetet, ezért drámaórákra kezdett járni. 1990-ben debütált egy tévéfilmben, a Vita con I Figli-ben. Hamarosan felfigyelt rá Francis Ford Coppola, és szerepet kínált neki a Drakula című filmben. A L’Appartement (1996) című francia film lett az, amelyben felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét, a francia filmakadémia César-díjra jelölte a legígéretesebb fiatal színésznõ kategóriában.

2000-ben mutatták be a Maléna című drámát, amely nagy nemzetközi sikert aratott, és Monica nevét megismerte a világ. Azóta is rendszeresen kérik fel francia, olasz, amerikai rendezők, hogy a filmjeikben szerepeljen.

Meryl Streep (eredeti nevén Mary Louise Streep) 1975-ben végzett a Yale egyetem drámaszakán. Ezt követően New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Filmes debütálása 1977-ben volt a Júliában. Kis szerepe után egy nagyobbat kapott a Szarvasvadászban, amiért Oscarra jelölték. 1979-ben a Kramer kontra Kramerben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja. Meryl, hogy jobban beleélhesse magát a szerepeibe megtanult hajót navigálni, hegedülni és ír táncokat előadni. Az 1982-es Sophie választásában nyújtott alakításáért szintén Oscart kapott. A 1990-es években néhány lagymatag szerepe volt, 1995-ig, mikor A szív hídjai című filmben nyújtott alakítása visszahozta a rivaldafénybe. Kritikusok szerint az 1999-es A szív dallamai megbukását egyedül sz ő alakítása tudta megmenteni. Az Akadémia e filmjéért is jelölte, így ő lett Katherine Hepburnnel együtt a legtöbb színészi jelölést (12) begyűjtő nő. Streep 1978 óta Don Gummer szobrásszal és négy gyermekével él egy vidéki házban, Connecticutban.

Julia Roberts Hollywood ünnepelt sztárja, aki – három korábbi Oscar-jelölés után – 2000-ben megkapta az Akadémiától a legjobb színésznőnek járó díjat Steven Soderbergh Erin Brokovich, zűrös természet című filmjében nyújtott alakításáért. A filmet magát is nominálták. Ugyanezért a filmért a színésznő Arany Glóbuszt és BAFTA-díjat is kapott. Roberts a Mystic Pizza című filmben hívta fel magára a figyelmet, ezt követte az Acélmagnóliák és a Micsoda nő!, mely az 1990-es év legnagyobb kasszasikere volt. Ezután egy sor szintén nagy sikerű film következett, többek közt az Egyenesen át, az Egy ágyban az ellenséggel, A szerelem erejével, a Hook, A Pelikán-ügyirat. Neil Jordan Michael Collins című filmjében Liam Neeson partnere volt, és láthattuk Woody Allen romantikus vígjátékában, a Varázsige: I Love You-ban, illetve a Szóbeszéd-ben is.

1997-ben a P.J. Hogan rendezte Álljon meg a nászmenet! szintén kasszasiker lett, 1998-ban Mel Gibsonnal együtt szerepelt az Összeesküvés elméletben, és a következő évben az Édesek és mostohák című filmben láthattuk. Az 1999-ben forgatott Sztárom a párom, amelyben Hugh Grant volt a partnere, ismét óriási siker lett, csakúgy, mint a Richard Gere-rel forgatott Oltári nő.

Jennifer Aniston már 11 éves korától elkezdte tanulni későbbi mesterségét, amikor beiratkozott a híres-neves Rudolf Steiner School drámaklubjába, és felfedezte a magában rejlő vonzódást a színjátszáshoz. Ugyanabban az évben, amikor színészi pályája igazán beindult, egyik festményét kiállították a New York-i Metropolitan Museum of Art-ban, Amerika egyik legnevesebb múzeumában. 1987-től kezdett el off-Broadway darabokban, majd tévésorozatokban játszani. Ezek a sorozatok azonban meglehetősen rövid életűnek bizonyultak, hiszen ki emlékszik ma már a Molloy, a Ferris Bueller, a The Edge, vagy a Herman’s Head című szériákra. Hogy pontosan mi lehetett a baj, azt ma már nem lehet megmondani, tény azonban, hogy amikor managere tanácsára – sőt, erőteljes ösztönzésére – Jennifer leadott 30 fontot, azaz több mint 15 kilót, azonnal megkapta a Jóbarátok egyik legfontosabb szerepét, és egyik napról a másikra sztár lett.