Lesz hely a gyermekemnek az óvodában jövőre?

Május az óvodai beiratkozások ideje, melyet idén valóságos nyilatkozatháború kísér a sajtóban. Mivel 2014 szeptemberétől minden három éves gyermeknek – legalább napi négy órában – kötelező lesz óvodába járni, újra és újra felmerül a kérdés: lesz-e jövőre elegendő óvodai hely?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2013. május 15. babafalva.hu

Május az óvodai beiratkozások ideje, melyet idén valóságos nyilatkozatháború kísér a sajtóban. Mivel 2014 szeptemberétől minden három éves gyermeknek – legalább napi négy órában – kötelező lesz óvodába járni, újra és újra felmerül a kérdés: lesz-e jövőre elegendő óvodai hely?


A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) már márciusban levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, ugyanis az új intézkedés bevezetése azzal a veszéllyel járhat, hogy nem lesz elég hely a jövőre beiratkozó óvodásoknak. Ez a helyzet az idei óvodai és iskolai beíratásokat semmilyen módon nem befolyásolja, 2014 szeptemberétől viszont az ekkortól hatályba lépő köznevelésről szóló törvény 8.§ (2) bekezdése szerint az óvoda a gyermek három éves korától lesz kötelező.

A három éves kortól történő óvodáztatás szakmai indoka a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábbi intézményes oktatása. „A korai intézményes nevelés azoknak kínál esélyt a sikeres iskolai tanulmányokhoz, akik nehéz körülmények között nevelkednek… Kutatások eredményei szerint a jobb minőségű nevelésben részesült gyermekek jobban teljesítenek későbbi tanulmányaik során. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy már az általános iskolában érezhetően profitálnak az óvodában vagy egyéb intézményes keretek között eltöltött időszakból a gyermekek” – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának május eleji közleményében.

Ugyanakkor a köznevelésről szóló törvény 45.§ (2) bekezdése rugalmas iskolakezdést tesz lehetővé: „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik”. Azaz a hatodik életévüket betöltött gyermekek nem válik automatikusan tankötelezetté, hanem akkor kezdhetik meg általános iskolai tanulmányaikat, amikor erre minden tekintetben alkalmassá, éretté válnak. Ennek megítélése a törvény szerint az óvodavezetők felelőssége.

A két rendelkezés egyidejű alkalmazása sok helyen szinte feloldhatatlan ellentmondáshoz vezethet. Ennek oka, hogy az óvodai főhelyek eloszlása ma is egyenetlen, sok településen, településrészen helyhiány miatt kénytelenek elutasítani a jelentkezőket az óvodavezetők. Így olyan helyzet állhat elő, amikor az óvodavezetőknek mérlegelniük kell, hogy az óvodába belépő hároméveseket utasítsák el, vagy az iskolába lépésre még nem teljesen érett gyerekeket küldjék el.

A MANTE számításai szerint a helyzet megoldásához országosan mintegy 20-25.000 férőhely létesítésére lenne szükség 2014 szeptemberéig, amire nincs reális esély. Ráadásul, mint az Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a parlament honlapján olvasható márciusi írásbeli válaszából kiderül, családi napköziben sem lesz teljesíthető a kötelező óvoda, mivel a családi napközi „nem köznevelési intézmény, ebből fakadóan nem is láthat el köznevelési feladatokat sem”. Három év fölötti gyermek csak akkor járhat családi napközibe 2014. szeptember 1-jétől, ha felmentést kapott az óvoda alól, így azonban nem teljesíti a kötelező óvodát.

A cikk itt továbbolvasható!