Luxus nászéjszaka 60 évvel ezelőtti áron

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 02. czefernek.lena

Manapság aprópénznek számító áron, éjszakánként 16 dollárért és 80 centért (3620 forintnak megfelelő összegért) bérelheti ki pár napra egy gyémánt házassági évfordulóját ünneplő amerikai házaspár a világ legelegánsabb szállodái között emlegetett New York-i Waldorf-Astoria egyik lakosztályát.


A most 88 éves Isidore Schwartz és neje, a 82 éves Joan 60 évvel ezelőtt pontosan ugyanennyit fizetett a patinás szállodának, amely most úgy kedveskedik az idős házasoknak, hogy a régi tarifáért látja őket vendégül.

A 16 dollár 80 cent akkoriban bizony drága mulatságnak számított, manapság viszont filléres tétel egy hasonló luxusszálloda esetében. A Manhattan szívében, a Park Avenue-n álló híres art deco épületben napjainkban 319 dollárnál (67 ezer forintnak megfelelő összegnél) kezdődnek a szobaárak egy éjszakára.

A New York Daily News szerint a Schwartz házaspár egy különleges ajánlat keretében térhet vissza a helyre, ahol nászéjszakáját töltötte: a hotel a régi áron látja vendégül fontos emlékeik felelevenítésére mindazokat, akik megőrizték az évekkel, évtizedekkel korábbi tartózkodásukról kiállított számlát.

Isidore és Joan Schwartz 1952-ben között házasságot, bő 16 hónappal azután, hogy rokonaik “vakrandit” szerveztek nekik. Az, hogy szobát vegyenek ki a Waldorf-Astoriában, egyáltalán nem volt magától értetődő az esküvői előkészületek alatt. “Egy kölyök Bronxból, aki a Waldorfban éjszakázik? Egy ilyen elegáns helyen?” – emlékezett vissza Joan Schwartz, akinek férje mindmáig jól emlékszik az autóútra, amelyet megtettek a Park Avenue felé. Manapság egyórányi parkolás többe kerül Manhattanben, mint a pár akkori szállodaszámlája.