Magyarországon jó nőnek lenni?

Gondoltátok volna, hogy Izlandon, Svédországban és Kanadában a legjobb nőnek lenni? A Newsweek és a The Daily Beast tucatnyi szempontot vetett össze, hogy kiderítse, az általuk vizsgált 165 ország mennyire élhető a gyergébbik nem számára. Magyarország - legalábbis ezen a listán - leszerepelt...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 08. czefernek.lena

Gondoltátok volna, hogy Izlandon, Svédországban és Kanadában a legjobb nőnek lenni? A Newsweek és a The Daily Beast tucatnyi szempontot vetett össze, hogy kiderítse, az általuk vizsgált 165 ország mennyire élhető a gyergébbik nem számára. Magyarország – legalábbis ezen a listán – leszerepelt…


Szerintetek jó Magyarországon nőnek lenni? A Newsweek és a The Daily Beast összesen 165 országot vett górcső alá, hogy megtudja, milyen széles skálán mozognak az adott helyen a nők jogai és milyen a gyengébbik nem életminősége.

A vizsgálat dobogósai között – nem igazán lepődünk meg – első helyen találjuk Izlandot, utána Svédország és Kanada következik. Az első tízben szerepel még Dánia, Finnország, Svájc, Norvégia, az USA, továbbá Ausztrália és Hollnadia (mégpedig ebben a sorrendben). A sereghajtók: Jemen, Afganisztán és Chád.

A vizsgálat során az élet öt főbb területén vetették össze a nők szerepét, jogait a férfiakéval; nevezetesen az igazságszolgáltatás, az egészségügy, az oktatás, a gazdaság valamint a politika szegmensében. Az egyes részeredmények pontszámaiból aztán valamiféle átlagot számoltak, s így jött ki, milyen jó is az adott országban nőnek lenni.

S hogy hol helyezkedik el hazánk a kérdéses rangsorban? A nem túl előkelő 112. helyen! Magyarországot olyan országok előzik meg, mint például Jordánia, Zimbabwe, Bhután, Bolívia, Kuwait vagy az Egyesült Arab Emírségek. Hazánk összesen 58 pontot kapott a százból, ebből 19.3-at az igazságszolgáltatásra, 91.9-et az egészségügyre, 96.9-et az oktatásra, 70.2-t a gazdasági lehetőségekre és szerepvállalásra, s végül 36-ot a politikai megmérettetésre.

Nem kell tehát elkeseredni, néhány terepen elég jók vagyunk, a többit meg majd behozzuk! Összehasonlításképpen, a nyertes Izland száz pontot kaptt, ebből 100 az igazságszolgáltatás, 90.5 az egészségügy, 96.7 az oktatás, 88.0 a gazdaság és 92.8 a politika. De hogy hogyan is jött ki akkor a száz pont, ne kérdezzétek!

Ha kíváncsiak vagytok mind a 165 ország kiértékelésére, kattintsatok ide.