Mark Zuckerberg arca

Mit lehet leolvasni a világ egyik leggazdagabb emberének arcáról? A Facebook kitalálója feltehetően szétszórt és rendetlen, viszont korán kel: főképp azért, hogy semmiből ne maradjon ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 16. szabo.daniel

Mit lehet leolvasni a világ egyik leggazdagabb emberének arcáról? A Facebook kitalálója feltehetően szétszórt és rendetlen, viszont korán kel: főképp azért, hogy semmiből ne maradjon ki – derül ki a családháló.hu szakértőjének elemzéséből.


Mark Zuckerberg arca és haja alapján az úgynevezett Tűz-típusú emberek csoportjába tartozik. Az ilyen ember számára alapvető a folyamatos stimuláció új élmények, tapasztalatok, kapcsolatok formájában, mert ez táplálja életerejét. Szeret korán kelni, szétszórt és rendetlen, folyamatosan újabb és újabb dolgokat próbál ki, amelyekből töltekezhet. Állandó elismerésre és megerősítésre van szüksége, és mi lenne jobb megerősítés az óránként több ezer új Facebook-felhasználónál? A nyitottság, az új emberek megismerése, a minél több ember egy helyre szervezése alapvető tevékenység a Tűz-ember számára. Ahogy Zuckerberg nyilatkozta: “Mindenki szereti tudni, mi történik a körülötte lévő emberekkel.”

A Tűz-típusú ember egyvalamitől retteg: ha nem részesülhet a másokkal való kapcsolatban és szeretetben. Az emberi kontaktra legalább annyira szüksége van, mint levegőre, vagy vízre. Egyszerűen nem működik egyedül. Ha nem szerethet, vagy azt érzi, hogy őt nem szeretik, gyakran szégyent érez, és ez az állapot gyakran vezet depresszióhoz, elkeseredettséghez. Mivel folyamatos elismerésre és megerősítésre van szüksége, a Tűz-típus túl gyorsan, vagy túl meggondolatlanul köt barátságokat, és emiatt gyakran találja magát félreértett, vagy fájdalmas helyzetekben. Emiatt gyakran elveszti önmagába és / vagy másokba vetett bizalmát, mivel képtelen belátni, hogy saját kapkodása sodorta őt bajba. Noha az észjárása gyors, elméje pedig ragyogó, könnyen szétszórja energiáit.

Szemei alapján Zuckerberg pontosan tudja, mit szeret és mit nem. Nem képes, vagy nem hajlandó visszafogottan cselekedni, vagy beszélni. Még ha zűrzavart is okoz, erős akarata, egója és élénk képzelete megakadályozza abban, hogy féken tartsa magát. Előfordulhat, hogy belemegy egy veszekedésbe és aztán azzal vádolja a másikat, hogy az manipulálta. Széles látókörű, érdeklik az új élmények, de túl intenzív lehet másokkal való interakcióiban. Gyorsan reagál, kockáztató, akár szerencsejátékos is lehet. Ritkán gondolja át a dolgokat, mielőtt cselekedne, vagy beszélne. Ugyanakkor jó megérzései vannak. Alapvető igénye más embereket összehozni, és látni, ahogy kapcsolatot, barátságok alakulnak ki köztük.

Zuckerberg homloka tipikus üzletkötő-homlok. Az ilyen ember jó megfigyelő, analitikus, minden körülményt határozottan közelít meg, gyorsan átlátja a helyzet minden aspektusát és kreatív megoldást talál a problémákra. Nem érzi gátló tényezőnek a társadalmi szabályokat. Jó ítélőképesség jellemzi, pillanatok alatt fel tudja mérni a vele szemben állót és általában helyes a benyomása. Az állon látható bevágás alapján Zuckerberg figyelemre vágyik, azt akarja, hogy mások figyeljenek rá oda és fejezzék ki elismerésüket amiatt, amit csinál, kapjon sok köszönetet.

Annak, amit eddig leírtunk, nagyrészt a Tűz-elemhez van köze. Ugyanakkor egy ember személyiségét soha nem egyetlen elem határozza meg, mindenkiben jelen van a többi négy is (vagyis jelen esetben a Víz, a Fa, a Föld és a Fém az ún. Öt Elem-iskola alapján), és a domináns elemen kívül általában van még egy, vagy kettő, amely kevésbé meghatározó ugyan, de mégis sokmindenben ellensúlyozza a fő elemet, színesebbé, kontrasztosabbá téve ezzel az illető személyiségét. Ennek alapján Zuckerberg másik két hangsúlyos eleme a Fém és a Fa, amely sokban megmagyarázza, hogy ez a ragyogó elme és folyamatos kontaktokért, az egész világot behálózó kapcsolatrendszerért élő ember miért tűnik mégis visszahúzódónak, introvertáltnak, kevéssé megismerhetőnek.

Zuckerberget orra alapján nagy hatalomvágy, erős egó, erőteljes egyéniség, jó üzleti érzék és vezetői képesség jellemzi. Ez a fajta orr-típus a Fém-elem erőteljes jelenlétét jelzi, ami jól ellensúlyozza, visszafogja a Tűz elem kirohanásait, felszínességét, kapkodását. Mivel a Fém elem elsősorban az ideálokról szól, az ilyen orrú ember sok esetben arra használja hatalmát, hogy a világ jobb hely legyen. Ambíció, kreativitás jellemzi. Az orrnyereg azt jelzi, hogy Zuckerberg valószínűleg ellenállhatatlan kényszert érez, hogy megmondja másoknak, mit és hogyan csináljanak, mivel úgy véli, hogy sokkal jobban látja a részleteket, mint a többiek. Ahogy egyik barátja fogalmazta: “van benne valami uralkodói tendencia”. Az ehhez az arcvonáshoz kapcsolódó veszély, hogy az illető sokszor nem törődik a másik gondolataival, véleményével, és nem zárja ki a durvább eszközök alkalmazását sem, ha a céljai eléréséről van szó. Ez az orr kombinálva az erős szemöldökcsonttal egyértelműen azt mutatja, hogy a Facebook-guru nem szereti, ha megmondják neki, mit csináljon. A legegyszerűbb kérést is hajlamos parancsnak venni és felháborodni miatta. Emiatt nehézségei lehetnek a magánéletében, vezetőként azonban nagy sikereket érhet el. Módszeresség, rutin, kiszámíthatóság jellemzik. Jó dolog a kontroll, de érdemes arra figyelnie, hogy a magánéletében ne a szigorú szabályok és a mindennapi szokások domináljanak. A Fém elem másik fő ismérve a határok betartása: minél dominánsabban van jelen valakinél a Fém, annál tudatosabban húzza meg a határt önmaga és a világ között. Az erős Fém önmagából keveset mutatóvá teszi az embert. Ez lehet az oka annak, hogy miközben Mark Zuckerberg százmilliók számára tette lehetővé az azonnali és folyamatos kapcsolattartás lehetőségét, ő maga meghúzódik a háttérben, onnan irányítva a szálakat.