Még egy gyerek, mert élni jó!

Hosszas egyeztetések után, két szoptatás között sikerült interjút készítenünk az Állítsátok meg Terézanyut! című sikerregény írójával, hiszen Zsuzsa második kislánya, Nóri még alig két hónapos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 18. czefernek.lena

Hosszas egyeztetések után, két szoptatás között sikerült interjút készítenünk az Állítsátok meg Terézanyut! című sikerregény írójával, hiszen Zsuzsa második kislánya, Nóri még alig két hónapos.


– Nem sokkal második kislányod, Nóri születése után ezt írtad a Terézanyu hivatalos közösségi oldalán:
“Ma, kétgyermekes szülőségünk egyhetes évfordulóján sikerrel bevezettük a pumázás ultra babamamapapa-barát intézményét. A pumázás szó állítólag Baranyából származik, nem mintha ott őshonos lenne a ragadozó, a szó eredete inkább a vadállati szaghatásra vezethető vissza, amelyet a pumázó egyén produkál. A pumázás ugyanis azt jelenti, hogy ma nincs fürdés, nincs mosakodás, majd holnap, és bevezetése kisgyermekes családok – pláne újszülöttesek! – esetében nagyon üdvös, hát-, derék- és idegkímélő, mindenkinek ajánlom kipróbálásra!”
– Ennyivel könnyebb a második gyerekkel, illetve ennyivel lazábban veszed a teendőket?
– Mindkettő igaz. Egyrészt könnyebb is, de nyilván azért könnyebb, mert lazábban is veszem. Már nincs az a lábujjhegyen óvatoskodás, már tudjuk, hogy egy baba nem porcelánból van. A két szülésem is teljesen más volt.

Szofi oxitocinnal is nagyon lassan ment, embertelenül fájt. Most már tudom, hogy elviselhetők a fájások, de ezzel a “remek szerrel” rettenetesnek éreztem! Nóri három óra alatt megszületett, oxitocin nélkül, gyorsan, könnyen, pedig 4200 gramm volt!

Attól is könnyebb a második gyerekkel, hogy hamar rájöttem, mennyi mindent nem csináltam jól Szofival. A háromóránkénti szoptatást ugyan nála sem tartottam be takkra, de szigorú volt a háziorvosunk, és azt mondta, ha nem tartom be, szétesik az életünk, és kész. Jó lett volna, ha velem alszik, mert így könnyebb, vagy jó lett volna hordozót használni. Nórinál látom, hogy sokkal egyszerűbb például, ha mellre teszem, akkor is, ha fél órája evett, így biztosan megnyugszik. De alapvetően nem az egy és két gyerek között, hanem a gyerektelen és a gyerekes élet között van a váltás. A másodiknál már tudod, mire számíthatsz, és azt is tudod, mi fog történni veled, és mi meddig tart.